Consilierul medical al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, îndeamnă China, într-un interviu acordat Financial Times (FT), să împărtăşească dosarele medicale a nouă persoane care au sufeit de o boală asemănătoare covid-19, înainte de pandemie, şi subliniază că acestea ar putea ajuta la stabilirea faptului dacă virusul SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teoria unei ”scăpări” dinr-un laborator a SARS-CoV-2 - considerată mult timp improbabilă - a fost relansată în ultimele săptămâni, după ce presa americană a publicat informaţii potrivit cărora trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi, în noiembrie 2019, cu simprome compatibile cu cele ale covid-19, dar şi cu cele ale unei ”infecţii sezoniere”.

Anthony Fauci apreciază, în acest interviu acordat FT, publicat joi, că aceste dosare medicale ar putea răspunde unor întrebări cruciale cu privire la originea covid-19 la Wuhan, unde a început pandemia covid-19, soldată cu peste 3,6 milioane de morţi în lume.

”Mi-ar plăcea să văd dosarele medicale ale unui număr de trei persoane care s-ar fi îmbolnăvit în 2019”, declară imunologul în interviu.

”S-au îmbolnăvit cu adevărat, iar dacă da, cu ce?”, declară el.

TEORII ”COMPLOTISTE”

Cercetătorii s-ar fi dus într-o grotă în care se află lilieci, în provincia chineză Yunnan.

Imunologul susţine că este ”întru totul de conceput ca originea covid-19 să fie în această grotă şi că aceasta a început să se răspândească în mod natural sau a trecut prin laborator”.

În mai, Anthony Fauci declara că mulţi specialişti ”cred că este mai probabil” ca boala covid-19 să fie ”un eveniment natural”, dar că aceştia ”nu au un răspuns 100%”.

China, care luptă aprig împotriva ipotezei răspândirii covid-19 din laborator, acuză Washingtonul de faptul că difuzează teorii ”complotiste” şi dezminte informaţii cu privire la spitalizarea cercetărilor, la Wuhan.

Teza unei origini naturale a covid-19, considerată drept probabilă într-un studiu comun al unor experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătătţii (OMS) şi chinezi, care s-au dus la Wuhan la începutul anului, susţine că virusul a apărut la lilieci, după care a fost transmis la om, probabil printr-un alt animal.

Ministerul chinez de Externe a evocat concluziile acestei echipe, a respins declaraţiile lui Anthony Fauci, şi a citat declaraţii fără fundament, potrvit cărora noul coronavirus ar fi apărut pentru prima oară într-un laborator militar american de la Fort Detrick.

Întrebat despre posibilitatea ca Beijingul să împărtăşească dosarele medicale, Ministerul chinez de Externe a trimis la un comunicat al Institutul de Virusologie din Wuhan din martie.

”Noi sperăm ca persoane care nu cred teorii ale complotului, care respectă faptele şi care respectă adevărul vor putea să găsească răspunsuri factuale în acest comunicat”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Preşedintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută serviciilor americane de spionaj să întocmească un raport, în temen de 90 de zile, cu privire la originea covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.