O expertă ONU în domeniul drepturilor omului trage luni un semnal de alarmă cu privire la ”dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi cere Moscovei să-l elibereze ”imediat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Susţinători ai lui Aleksei Navalnîi, încarcerat în 2021 după ce a supravieţuit unei tentative de asasinare prin otrăcire cu noviciok, au tras un semnal la începutul lunii, când opozantul a fost văzut ultima oară.

Avocaţii opozantului nu s-au mai putut întâlni cu acesta de la 6 decembrie, iar acesta nu s-a prezentat la o audiere prevăzută vineri.

”Mă îngrijorează mult faptul că autorităţile ruse nu dezvăluie unde se află Aleksei Navalnîi şi care este starea sa de sănătate o perioadă atât de lungă, care este echivalentul unei dispariţii forţate”, denunţă Mariana Kaţarova, o raportoare specială a ONU privind situaţia drepturilor omului în Rusia.

Ea anunţă într-un comunicat că le-a transmis autorităţilor ruse îngrijorările sale.

Familia şi avocaţii lui Aleksei Navalnîi au trimis scrisori tuturor coloniilor penitenciare pentru a încerca să afle unde se găseşte opozantul Kremlinului, care ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare, anunţă Mariama Kaţatova.

”PERSECUŢIE PENALĂ”

”Ca răspuns, ei au primit informări iniţiale potrivit cărora el s-ar putea afla într-o colonie penitenciară din Omsk, însă aceste informaţii au fost  apoi dezminţite”, precizează ea.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”, o pedeapsă pe care urmează să o ispăşească într-o colonie cu un ”regim special”, o categoerie de instituţii în care condiţiile de detenţie sunt cele mai dure şi care sunt destinate de obicei condamnaţilor la închisoare pe viaţă şi celor mai periculoşi deţinuţi.

Mariana Kaţarova estimează că acuzaţiile de extremism sunt ”fără fundament” şi subliniază că deţinuţii riscă încălcări grave ale drepturilor pe timpul transportului.

Mariana Kaţarova - o expertă independentă, numită de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, dar care nu vorebeşte în numele ONU - subliniază că ”termenul «extremism» nu are niciun fundament în dreptul internaţional”, iar în pofida acestui lucru este folosit de către Moscova.

”Atunci când conduce la urmăriri penale, acest lucru constituie o încălcare a drepturilor omului”, subliniază ea.

Ea denunţă ”persecuţia penală neîncetată a lui Aleksei Navalnîi”.

Ea subliniază totodată că trei dintre avocaţii acestuia au fost arestaţi în octombrie, tot cu privire la extremism, şi că aceştia riscă pedepse lungi cu închisoarea.

”Îndemn autorităţile ruse să-şi respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului”, cere Mariana Kaţarova.

”Aleksei Navalnîi şi toate persoanele deţinute în mod arbitrar trebuie să fie eliberate imediat şi să beneficieze de recursuri şi reparaţii pentru toate prejudiciile pe care le-au suferit”, cere ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.