Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că nu a văzut şi nici nu a citit raportul procurorului special Robert Mueller cu privire la ancheta rusă, a cărui publicare integrală o cer democraţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu nu am citit raportul Mueller. Nu am văzut raportul Mueller”, a declarat Donald Trump în grădina Casei Albe.

Secretarul american al justiţiei William Barr a confirmat marţi că ”va fi în măsură” să facă public raportul ”într-o săptămână”, după ce cenzurează conţinut susceptibil să compromită alte anchete, să dezvăluie surse confidenţiale sau să dăuneze reputaţiei unor actori ”periferici”.

Miliardarul republican a denunţat totodată complexa anchetă rusă, care vizează o presupusă complicitate între Moscova şi echipa sa de campanie în alegerile prezidenţiale din 2016 drept ”o tentativă de lovitură de stat”, ”o tentativă de a doborî preşedintele”.

”Noi i-am bătut”, a adăugat el.

”Era o anchetă ilegală. Ea a început ilegal. Toate astea erau un atac. Totul. Cu poliţişti veroşi, oameni răi”, a continuat el.

După 22 de luni de anchetă, procurorul special Mueller i-a transmis, la 23 martie, un raport final de aproape 400 de pagini secretarului Justiţiei, care a publicat două zile mai târziu un rezumat al principalelor concluzii.

Potrivit acestui rezumat de patru pagini, Mueller a conchis că nu există probe ale unei complicităţi între Rusia şi candidatul republican în alegerile prezidenţiale din 2016.

În altă parte a anchetei, cu privire la o eventuală obstrucţionare a justiţiei, ”dacă acest raport nu conchide că preşedintele a comis o infracţiune penală, el nici nu-l exonerează”, potrivit procurorului special, citat de Bill Barr.

Secretarul Justiţiei a conchis, cu toate acestea, că documentul nu menţionează vreun delict susceptibil să antreneze proceduri judiciare pe această bază.

De atunci, locatarul Casei Albe se declară total exonerat. Însă opoziţia democrată reclamă publicarea integrală a raportului, suspectându-l pe secretarul Justiţiei că i-a ”îndulcit” concluziile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.