Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat marţi că ţara sa a reuşit să oprească o operaţiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul estonian. La rândul lor, serviciile de securitate internă (ISS) şi procuratura au declarat că au fost arestate 10 persoane care ar fi acţionat în numele Rusiei punând la cale atacuri asupra maşinilor unor miniştri şi a unui jurnalist, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ştim că Kremlinul ţinteşte toate societăţile noastre democratice", a declarat premierul Kaja Kallas într-o postare pe reţeaua socială X. "Răspunsul nostru: să fim deschişi şi să le dezvăluim metodele. Acesta este modul de a le descuraja acţiunile dăunătoare şi de a ne face mai rezistenţi”, a scris premierul Kallas. 

Directorul general al ISS, Margo Pollson, a declarat că scopul operaţiunii hibride a fost de a semăna frică şi tensiune şi de a submina societatea civilă.

Televiziunea publică ERR a anunţat marţi că serviciul de securitate internă al Estoniei (ISS) a reţinut 10 persoane în cadrul unei anchete penale legate de vandalizarea, anul trecut, a unei maşini aparţinând ministrului de interne al ţării.

"A existat încă un plan, de a ataca vehiculele anumitor persoane, pe care l-am dejucat. Aceasta este o nouă metodă de influenţă. În evaluarea noastră, Rusia nu şi-a atins obiectivul", a spus Pollson.

Unii dintre cei reţinuţi au fost recrutaţi în Rusia, alţii au fost recrutaţi prin intermediul reţelelor sociale, contra unei sume care "nu a fost semnificativă şi cu siguranţă nu a meritat riscul", a comentat oficialul.

Ministerul de Externe de la Tallinn îl va convoca pe diplomatul de top al Rusiei în Estonia.

"Este un exemplu clar al faptului că Rusia încearcă să slăbească şi să submineze unitatea Occidentului. Estonia ia situaţia foarte în serios şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a opri orice acţiune împotriva statului nostru", a declarat marţi şi ministrul de externe estonian, Margus Tsahkna.

Vorbind ulterior la CNN, premierul Kaja Kallas a explicat că ţara sa a zădărnicit o operaţiune de influenţă dirijată de Rusia pe teritoriul său. Operaţiunea, care începuse de anul trecut, a implicat o serie de atacuri, inclusiv vandalizarea maşinilor ministrului de interne şi a mai multor monumente. Serviciul de Securitate Internă din Estonia a arestat 10 persoane, inclusiv cetăţeni ruşi şi estonieni.

"Există un război din umbră care se desfăşoară împotriva societăţilor noastre", a declarat premierul Kallas pentru CNN. "Scopul operaţiunilor hibride ale Rusiei este de a influenţa procesul nostru de luare a deciziilor democratice. Făcând publice aceste evenimente, creştem gradul de conştientizare, astfel încât aceste operaţiuni să nu aibă efectul pe care îl speră Rusia", a explicat Kaja Kallas

Oficialii estonieni au declarat pentru CNN că operaţiunea hibridă a fost desfăşurată sub conducerea - şi în coordonare cu - serviciile de securitate ruseşti.

Agenţiile de informaţii americane şi aliate au identificat FSB, principalul serviciu de securitate al Rusiei şi succesorul KGB-ului, ca fiind responsabil pentru operaţiuni de influenţă similare în mai multe ţări europene în ultimii ani.

Rusia a efectuat un atac hibrid masiv asupra Estoniei în 2007, implicând atât atacuri cibernetice, cât şi tulburări civile organizate de Moscova.

Estonia a aderat la NATO în 2004.

Analiştii de informaţii spun că o varietate de agenţii ruseşti, inclusiv FSB şi SVR (serviciul său de informaţii externe), sunt implicate în operaţiuni hibride în întreaga Europă de Est. Estonia a fost o ţintă specială din cauza minorităţii sale rusofone substanţiale - aproape 25% din populaţie.

Kremlinul este, de asemenea, direct implicat în modelarea operaţiunilor de influenţă rusească în ţările vecine, potrivit unor documente secrete care au ajuns în presă anul trecut. Documentele, dintre care unele au fost văzute de CNN, au subliniat o varietate de obiective menite să slăbească orientarea occidentală a statelor baltice şi a Republicii Moldova.

În luna martie a anului trecut, Casa Albă a declarat că "actori ruşi, unii dintre ei având legături actuale cu serviciile secrete ruseşti, încearcă să organizeze şi să folosească protestele din Moldova ca bază pentru a promova o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean".

Eforturile din cele trei state baltice, toate membre ale NATO şi ale Uniunii Europene, au fost, în general, mai puţin vizibile - axate pe schimbarea opiniei prin intermediul reţelelor sociale şi al activismului pro-rusesc, menţionează CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.