Moscova s-a declarat pregătită să securizeze exporturi de cereale ucrainene, miercuri, la Ankara, însă fără să anunţe vreun mecanism concret care să asigure Kievul, în pofida unor semnale de alarmă trase de ţări de la Marea Mediterană cu privire la riscul morţii de foame a ”milioane” de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost primit de către omologul său turc Mevlüt Cavusoglu, pentru a discuta despre deschiderea unor culoare securizate la Marea Neagră, în vederea unei facilitări a comerţului cu recolte blocate în porturi ucrainene şi de către mine, în larg.

În urma acestei întâlniri, Serghei Lavrov a dat asigurări că Moscova este ”pregăttă să garanteze securitatea navelor care pleacă din porturi ucrainene”, în cooperare cu Ankara.

”Dacă, aşa cum ne spun pretenii noştri turci, partea ucraineană este pregătită să securizeze o trecere printre mine, atunci această problemă poate fi soluţionată”, a declarat el, dând asigurări că Rusia este pregătită, la rândul său, să ”garanteze” că nu va profita de retragerea minelor pentru a ataca Ucraina pe mare.

La cererea ONU, Turcia şi-a propus ajutorul în escortarea acestor convoaie, în pofida prezenţei unor mine - sute descoperite în apropierea coastei turce -, în Războiul rus din Ucraina.

Mevlüt Cavusoglu consideră că ”planul ONU este rezonabil şi realizabil. Ucraina şi Rusia ar trebui să-l accepte”.

”Am pregătit un plan privind culoare alimentare (securizate). L-am prezentat Rusiei, însă (Moscova) trimite mingea în terenul Ucrainei”, declară sub protecţia anonimatului o sursă diplomatică turcă, la finalul confernţei de presă comune a miniştrilor turc şi rus.

Ucrana nu a fost reprezentată la această reuniune.

Ucrana este al patrulea exportator mondial de porumb şi era pe cale să devină, înaintea războiului rus, al treilea exportator mondial de grău.

Războiul, lansat la 24 februarie, scumpeşte preţurile şi reprezintă un risc de foamete în ţările care depin de beligeranţi, mai ales în Africa şi Orientul Mijlociu.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de distrugerea stocurilor de cereale.

”Viitoarele săptămâni vor fi cruciale (...). Aşteptăm de la Rusia semnale clare şi concrete, pentru că blocarea exporturilor de grâu înseamnă ţinerea ostatici şi condamnarea la moarte a milioane de copii, de femei şi de bărbaţi”, a avertizat miercuri ministrul italian de Externe Luigi Di Maio.

Şeful diplomaţiei italiene a făcut aceste declaraţii în urma unei Conferinţe interministeriale privind Securitatea Alimentară a Mediteranei, la care au participat Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO) şi Germania, care deţine preşedinţia G7.

”Părţile vizate (...) trebuie să fie supuse unor presiuni pentru a permite exportul sigur al cerealelor şi altor produse de bază fără întârziere”, a pledat ministrul libanez de Externe Abdallah Bou Habib.

”Lumea nu poate continua să se afle la mila crizelor militare din Europa sau din alte regiuni ale lumii”, a subliniat el.

La Ankara, şeful diplomaţiei turce a aprecat că este ”legitim” să se ridice sancţiunile impuse exporturilor agricole ruseşti.

Mevlüt Cavusoglu a citat în mod specific ”cerealele şi îngrăşămintele” care nu sunt vizate de sancţiuni occidentale impuse Moscovei, dar al căror export este împiedicat în realitate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

Înainte de război, Ucrana exporta lunar 12% din grâul mondial, 15% din porumbul mondial şi 50% din uleiul de floarea-soarelui.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras luni un semnal de alarmă cu privire la cantitatea de cereale ucrainene blocată din cauza războiului.

”În acest moment, avem 20-25 de milioane de tone blocate. În această toamnă putem ajunge la 70-75 de milioane de tone”, avertiza el.

Ucraina negociază cu Polonia şi ţările baltice să exporte canttăţi mici de cereale, pe calea ferată, anunţa Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.