O reuniune a Consiliului NATO-Rusia a eşuat, vineri, să soluţioneze o dispută cu privire la o nouă rachetă rusă de croazieră, considerată de Alianţa Nord-Atlantică o ameninţare la adresa Europei, a anunţat vineri secretarul general al blocului militar occidental Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În lipsa unor progrese în acest dosar, Statele Unite urmează să lanseze la 2 februarie o procedură în vederea retragerii din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după ce a dat Moscovei, în decembrie, un ultimatum de 60 de zile să renunţe la această rachetă.

”Tratatul se află într-un pericol real”, a subliniat Stoltenberg.

Moscova nu a dat semne că vrea un compromis, însă state membre NATO ca Germania speră la progrese diplomatice în cursul procedurii retragerii, care durează potrivit tratatului şase luni, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

”Cu cât mai repede Rusia revine la respectarea (tratatului), cu atât mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat. Problema sunt rachetele ruse în Europa”, a declarat el într-o conferinţă de presă în urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Statele Unite, susţinute de aliaţii săi din cadrul NATO, acuză Moscova că a dezvoltat un nou tip de rachetă - Novator 9M729/SSC-8 - care încalcă Tratatul INF, încheiat în timpul Războiului Rece şi care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia respinge aceste acuzaţii.

Moscova subliniază că raza scurtă de acţiune a rachetei - de 480 de kilometri - nu o face un obiect al tratatului şi acuză Statele Unite de faptul că inventează un fals pretext pentru a abandona un tratat pe care vrea să-l abandoneze oricum, pentru a dezvolta noi tipuri de rachete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.