Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că problemele legate de programul avionului de luptă F-35 vor fi subiectul principal al discuţiilor la întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden la summitul de la Glasgow, care va începe la sfârşitul lunii octombrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia, care produce şi cumpără avioane F-35, a fost exclusă din program din cauza achiziţionării sistemelor de apărare ruseşti S-400.

Ankara afirmă că eliminarea sa este nedreaptă şi a cerut rambursarea a 1,4 miliarde de dolari. Erdogan a spus că Washingtonul a oferit Ankarei avioane F-16 şi kituri de modernizare în schimbul plăţii, dar Statele Unite au spus că nu au oferit un astfel de plan financiar.

”Informaţia pe care am primit-o este că există un fel de plan de plată. Dacă este adevărat sau nu, vom afla de la ei. Va fi bine pentru mine să discut despre asta cu domnul Biden la cel mai înalt nivel. Dacă da, vom ajunge la o înţelegere în acest sens”, a spus Erdogan, citat agenţia de presă de stat Anadolu, cu referire la avioanele F-16.

Declaraţia a fost făcută în timpul zborului de întoarcere dintr-o vizită în Azerbaidjan.

Oraşul Glasgow va găzdui summitul COP26 al ONU privind schimbările climatice, între 31 octombrie şi 12 noiembrie.

Erdogan a spus anterior că se va întâlni cu Biden la summitul G20 de la Roma, la sfârşitul acestei luni.

Turcia şi aliaţii săi occidentali au atenuat luni o criză diplomatică în plină desfăşurare, după ce ambasadele străine au declarat că respectă convenţiile diplomatice privind non-intervenţia, evitând ameninţarea expulzării a 10 ambasadori.

Întrebat despre titlurile presei americane că Erdogan a făcut un pas înapoi, Erdogan a spus: "Cum am făcut un pas înapoi? Sunt în ofensivă. Nu există nici un pas înapoi".

Ambasadorii, inclusiv trimisul SUA, au cerut autorităţilor turce, săptămâna trecută, să-l elibereze pe Osman Kavala, un filantrop reţinut timp de patru ani sub acuzaţia de finanţare a protestelor şi implicare într-o tentativă de lovitură de stat. El neagă acuzaţiile.

Consiliul Europei a declarat că urmează să înceapă procedurile de încălcare a dreptului comunitar împotriva statului membru Turcia, la reuniunea sa de la sfârşitul lunii noiembrie, dacă Kavala nu este eliberat în conformitate cu o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Întrebat despre acea întâlnire, Erdogan a spus: "Vom asculta şi vom vedea ce spun ei. Vom asculta CEDO şi Consiliul. După ce vom asculta vom face ce este necesar".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.