Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge marţi în Rusia pentru prima sa întâlnire cu omologul său Vladimir Putin de când cei doi lideri autoritari au reluat relaţiile îngheţate după ce Ankara a doborât un avion de luptă al Moscovei, relatează AFP.
Vizita lui Erdogan în oraşul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare în străinătate după tentativa eşuată de lovitură de stat de luna trecută, ce a dus la o eliminare în masă a opozanţilor preşedintelui turc din toate structurile statului şi a umbrit relaţiile Ankarei cu Occidentul.
„Această vizită mi se pare un nou punct important în relaţiile bilaterale (…), iar eu, personal, cu toată inima şi în numele poporului turc, îi salut pe Putin şi pe toţi ruşii”, a spus Erdogan într-un interviu pentru presa rusă.
Doborârea unui avion de luptă rus de către aeronave F-16 turce, la graniţa cu Siria, în noiembrie 2015, l-a înfuriat pe Putin, care a impus sancţiuni economice Ankarei şi a lansat un adevărat război al declaraţiilor cu Erdogan, ce a părut să distrugă irevocabil relaţiile dintre cele două ţări.
Însă, într-o schimbare bruscă de atitudine la sfârşitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan şi a anulat imediat interdicţia de vânzare a pachetelor de vacanţă către Turcia în Rusia. Mai mult, el a semnalat că va anula măsurile impuse împotriva importurilor de produse alimentare şi pe cele care vizau firmele de construcţii din ţară.
După tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relaţiile dintre cele două ţări ar putea fi consolidate şi mai mult – în condiţiile în care Erdogan a spus clar că se simte dezamăgit de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.
Putin a fost unul dintre primii lideri străini care l-a sunat pe preşedintele turc pentru a-şi exprima susţinerea şi, aşa cum era de aşteptat, nu a împărtăşit scrupulele de care au dat dovadă liderii UE faţă de măsurile de represiune care au urmat.
“Deşi relaţiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, această deteriorare a relaţiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusă”, au declarat analişti de la Consiliul European pentru Relaţii Externe.
Relaţiile dintre Turcia şi Rusia – două puteri care se luptă pentru influenţă în regiunea strategică a Mării Negre şi în Orientul Mijlociu – nu au fost niciodată uşoare. Imperiul Otoman şi cel Rus, predecesorii celor două state moderne, s-au aflat în război timp de trei secole.
Cu toate acestea, înainte de criza generată de doborârea avionului rus, Moscova şi Ankara au reuşit să evite ca disputele privind Siria şi Ucraina să afecteze cooperarea strategică în dosare precum gazoductul TurkStream către Europea sau o centrală nucleară construită de Rusia în Turcia.
Aceste proiecte au fost îngheţate complet când schimburile comerciale dintre cele două ţări au scăzut cu 43%, la 6,1 miliarde de dolari, în perioada ianuarie –mai 2016, iar numărul turiştilor ruşi din Turcia a scăzut cu 93%.
În prezent, în condiţiile Rusia se confruntă cu o criză economică din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor impuse de Occident în urma anexării Ucrainei, în timp ce viitorul Turciei pare incert, ambii lideri vor o reluare a afacerilor.
Erdogan a declarat pentru presa rusă că vrea să ia imediat măsuri pentru relansarea proiectului TurkStream – ce urmează să transporte 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe ani – şi pentru terminarea centralei nucleare Akkuyu.
Relaţiile strânse din trecut au fost construite pe baza prieteniei dintre Putin şi Erdogan, doi lideri autoritari în vârstă de aproximativ 60 de ani, creditaţi cu refacerea încrederii în sine a popoarelor lor, afectate de crize financiare, dar şi criticaţi pentru încălcarea drepturilor omului.
Dar după o dispută atât de încrâncenată – în cursul căreia Putin l-a acuzat pe Erdogan că înjunghie Rusia în spate şi că are legături cu comerţul ilegal de petrol al ISIS – va dura până când relaţiile vor ajunge din nou la nivelul din trecut.
„Vom vedea o relaţie de mai lungă durată, mai pragmatică, ce nu va fi construită pe prieteni personală sau ideologie, ci pe interesa materiale comune”, a explicat analistul Alexander Baunov, de la centrul de reflecţie Carnegie Moscow Center.
Rusia, care desfăşoară o campanie aeriană de susţinere a duşmanului lui Erdogan, preşedintele sirian Bashar al-Assad, a schimbat echilibrul de forţe în războiul civil din Siria începând din septembrie, spre consternarea Turciei.
Erdogan a insistat că Assad trebuie să plece – o poziţie căreia Putin i se opune – dar a admis că exact acest conflict, aflat în centrul tensionării relaţiilor cu Moscova, ar putea deveni punctul de plecare pentru o reînnoire a cooperării între cele două părţi.
“Rusia este jucătorul principal, cheie şi foarte important în instaurarea păcii în Siria”, a explicat Erdogan în comentarii traduse în rusă.
“Problema trebuie rezolvată cu ajutorul unor paşi comuni între Rusia şi Turcia”, a adăugat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...