Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, într-o videoconferinţă, ca în primul semestru al acestui an săaibă loc un summit între Turcia şi Uniunea Europeană (UE), care aşteaptă însă ”gesturi credibile” în vederea unei normalizări a acestei relaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Erdogan şi-a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE până la finalul preşedinţiei portugheze”, a anunţat într-un comunicat, luni, despre această videoconferinţă între Erdogan şi Merkel, preşedinţia turcă.

Preşedinţia semestrială a UE este deţinută în prezent de către Portugalia, un stat considerat ”prieten” de către Ankara,

Relaţiile Uniunii cu Turcia s-au tensionat puternic anul trecut.

Liderii UE au decis în decembrie, în cadrul unui summit, la Bruxelles, să sancţioneze acţiunile ”ilegale şi agresive” ale Turciei în estul Mării Mediterane vizând Grecia şi Ciprul.

Preşedintele turc afişează o voinţă de normalizare a acestor relaţii de la mijlocul lui ianuarie, însă liderii euroeni au cerut ”gesturi credibile” şi ”eforturi pe termen lung” din partea Ankarei, pentru a se pronunţa în acest sens într-un summit prevăzut la 25-26 martie.

Şeful statului turc i-a împărtăşit cancelarului german ”hotărârea” Ankarei de a menţine un spirit ”pozitiv” în relaţiile sale cu UE.

Angela Merkel şi-a exprimat, la rândul său, satisfacţia faţă de ”semnale pozitive recente şi evenimente (recente) în estul Mării Mediterane”, a anunţat Cancelaria într-un comunicat.

O normalizare a relaţiilor cu UE, dorită de Turcia, se anunţă însă dificilă, în contextul în care o mişcare de contestare studenţească - reprimată dur - zguduie această ţară.

UE a cerut eliberarea imediată a unor studenţi arestaţi şi s-a declarat ”grav îngrijorată” de reprimare şi de o deteriorare a statului de drept în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.