Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că i-a îndemnat, din nou, pe liderii marilor puteri reuniţi la summitul G20 de la Hangzhou, în China, să creeze o "zonă sigură" în nordul Siriei pentru refugiaţi sirieni, în care să nu se poarte lupte şi care să întrerupă astfel afluxul migranţilor în Turcia şi de aici în Europa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul turc a precizat că şi-a reiterat această propunere în vederea creării unei zone de excludere aeriană în Siria, în întâlnirile cu omologii săi rus Vladimir Putin şi american Barack Obama.

Turcia, care găzduieşte aproape trei milioane de refugiaţi sirieni, exercită de mult timp presiuni în vederea creării acestei "zone sigure", de protecţie a civililor, însă propunerea nu îi încântă pe aliaţii ei occidentali, care se tem că un asemenea demers implică un angajament militar şi mai important.

Într-un efort de a-şi proteja frontiera, Ankara a lansat, în urmă cu aproape două săptămâni, o incursiune terestră în Siria şi a "curăţat" o porţiune de frontieră de aproximativ 90 de kilometri de luptători din cadrul grupării Statul Islamic şi membri ai miliţiilor kurde. Autorităţile turce, care poartă totodată o sângeroasă luptă împotriva separatiştilor kurzi în sud-estul Turciei, consideră ambele grupări drept organizaţii teroriste.

"Cetăţenii sirieni din ţara noastră şi cei care se gândesc să migreze din Siria au acum oportunitatea de a trăi mai paşnic pe propriul pământ şi în propriile case", a declarat Erdogan, referindu-se la această zonă din care au fost respinşi jihadiştii.

"O zonă de excludere aeriană poate fi instituită acolo, iar asta le-am sugerat atât lui Obama, cât şi lui Putin. Acest lucru ar putea fi realizabil cu forţe din cadrul coaliţiei (antijihadiste conduse de americani). Depunem un efort pentru a trece la această etapă", a declarat Erdogan în conferinţa de presă de la Hangzhou.

Turcia a propus să se creeze o astfel de "zonă sigură" - care să intre aproximativ 40 de kilometri pe teritoriul Siriei - în cadrul summitului G20 de la  Antalya, însă fără succes. O zonă de excludere aeriană - cu patrule aeriene internaţionale - este necesară pentru a apăra "zona sigură" de bombardamente.

"La summitul (G20) de la Antalya, le-am spus tuturor liderilor că putem soluţiona criza migraţiei prin crearea acestei zone sigure", a spus Erdogan în China.

"Acum, la acest summit, am ridicat această problemă cu toţi prietenii noştri", a adăugat el.

Preşedintele turc a anunţat de asemenea că lucrează împreună cu coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite şi cu Rusia în vederea instituirii unui armistiţiu la Alep, înaintea sărbătorii musulmane Aid al-Adha, care începe pe 11 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.