Preşedintele francez Emmanuel Macron îl somează pe ministrul său de Interne Christophe Castaner să prezinte propuneri în vederea unei îmbunătăţiri a deontologiei forţelor de ordine, în urma unui val de manifestaţii - în pofida unei interdicţii a adunărilor de peste zece persoane din caza epidemiei covid-19 - în semn de protest faţă de violenţele poliţiştilor şi, mai larg, faţă de discriminări în societate, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste mobilizări au avut loc în urma morţii lui George Floyd, un afroamerican asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis, în Statele Unite.

Ele se cristaliează în Franţa în jurul cazului lui Adama Traoré, un tânăr de culoare, mort la vârstă de 24 de ani, în 2016, în urma unei arestări de către jandarmi la Beaumont-sur-Oise (Val-d'Oise).

Macron, care a discutat, în weekend, la telefon cu asociaţii şi personalităţi ale vieţii civile, le-a cerut premierului Edouard Philippe şi altor membri ai Guvernului să se sesizeze în acest dosar.

El l-a îndemnat pe ministrul de Interne Christophe Castaner să prezinte propuneri în vederea unei îmbunătăţiri a deontologiei forţelor de ordine.

Christophe Castaner lucrează la acest dosar din ianuarie.

Însă această insistenţă a Palatului Élysée intervine în contextul în care un raport anual, prezentat luni, arată o creştere cu 23,7% a sesizărilor ”poliţiei poliţiei”, IGPN, în 2019, şi anume cu privire la ”violenţe”.

”Vedem prea bine ceea ce evocă aceşti manifestanţi, uneori relaţiile cu poliţia, însă per ansamblu lupta împotriva discriminărilor. Trebuie să fim prezenţi la întâlnire”, a declarat luni, la CNews ministrul însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul Marc Fesneau.

Manifstaţiile sunt privite în mod diferit în Guvern.

Unele voci disonante s-au ridicat după o manifestaţie organizată marţi la un tribunal de mare instanţă, la Paris.

Christophe Castaner a denunţat ”degenerări” care au avut loc în marja protestelor. Însă ministrul Agriculturii Didier Guillaume a subliniat asupra unei manifestaţii ”incredibile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.