Emmanuel Macron a anunţat miercuri, cu ocazia Zilei Femeii, că vrea să includă avortul în Constituţie "în următoarele luni" ca expresie a libertăţii femeii de a alege, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost anunţată cu ocazia unei ceremonii naţionale dedicate regretatei avocate feministe Gisèle Halimi, care a luptat pentru dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii.

"Vreau astăzi (...) să marcăm libertatea femeilor de a recurge la întreruperea voluntară a sarcinii în legea fundamentală, să mă asigur în mod solemn că nimic nu va putea împiedica sau anula ceea ce va fi astfel ireversibil", a declarat preşedintele Macron din sala de judecată a primei camere a Curţii de Apel de la Palatul de Justiţie din Paris.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Progresele înregistrate în dezbaterile parlamentare (...) vor permite, sper, ca această libertate să fie înscrisă în textul nostru fundamental în cadrul proiectului de lege de revizuire a Constituţiei, care va fi pregătit în lunile următoare", a adăugat Emmanuel Macron.

Ambele camere ale Parlamentului francez au votat recent în favoarea includerii avortului în Constituţie, deşi în termeni diferiţi.

Organizată la Palatul de Justiţie din Paris cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeii, ceremonia de omagiere a lui Gisèle Halimi a avut loc în prezenţa fostului preşedinte François Hollande şi a preşedintelui Consiliului Constituţional, Laurent Fabius.

Figură feministă care a murit în 2020, Gisèle Halimi, o avocată franco-tunisiană, a militat pentru dezincriminarea avortului în Franţa.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.