Un oficial american de rang înalt critică, într-un raport, lipsa de eforturi din partea administraţiei Trump de a împiedica ofensiva turcă în Siria care, apreciază el, a cauzat o ”epurare etnică”, dezvăluie The New Tork Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisarul american al coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic (SI) William Roebuck denunţă, în acest raport, ”eforturile hotărâte de epurare etnică” ale Turciei şi aliaţilor săi a kurzilor din Siria, care ”nu pot fi definite decât drept crime de război sau epurare etnică”, dezvăluie în ediţia de joi cotidianul american.

”Într-o zi, când se va scrie istoria diplomatică, ne vom întreba ce s-a întâmplat aici şi de ce conducătorii nu au făcut mai mult pentru a denunţa mai ferm pe lângă Turcia comportamentul său”, citează NYT, care a obţinut acest raport.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a refuzat să spună dacă aceste ”pretinse comunicări interne private” sunt adevărate.

”Acestea fiind spune, noi am fost clari cu privire la faptul că ne vom opune ferm deciziei preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan de a intra în Siria şi am făcut totul, în afara unei confruntări militare, pentru a o evita”, a dat asigurări Morgan Ortagus.

Ea a adăugat că Statele Unite au luat în serios informaţiile potrivit cărora combatanţi susţinuţi de turci au comis atrocităţi - inclusiv asasinarea unor civili.

”Aceste probleme rămân, iar noi am ridicat problema la vârful ierarhiei statului turc”, a precizat ea.

Turcia şi-a lansat operaţiunea militară după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane desfăşurate în Siria, de-a lungul frontierei cu Turcia, ceea ce s-a interpretat ca o undă verde dată Ankarei.

Puternic criticat, inclusiv în tabăra sa, Trump şi-a înăsprit după aceea tonul şi a autorizat sancţiunarea Turciei, sancţiuni care au fost ridicate după ce Ankara şi-a suspendat ofensiva în Siria, în urma unui acord încheiat între Erdogan şi vicepreşedintele american Mike Pence.

Preşedinţii turc şi american urmează să se întâlnească la Casa Albă la 13 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.