Preşedintele Nayib Bukele s-a declarat duminică câştigător detaşat al alegerilor din El Salvador, afirmând că a obţinut peste 85% din voturi - chiar dacă oficialii electorali nu au publicat niciun rezultat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bukele era marele favorit la câştigarea unui nou mandat de cinci ani, deoarece alegătorii au lăsat deoparte în mare măsură preocupările legate de erodarea democraţiei pentru a-l recompensa pentru o reprimare feroce a bandelor, care a îmbunătăţit securitatea în ţara din America Centrală.

Bukele, în vârstă de 42 de ani, a declarat că partidul său New Ideas a obţinut, de asemenea, cel puţin 58 de locuri în adunarea legislativă de 60 de locuri din El Salvador, citând informaţii nespecificate la care a avut acces.

"Un record în întreaga istorie democratică a lumii", a precizat Bukele pe X,.

Oficialii electorali nu au comentat încă rezultatele. Secţiile de votare s-au închis la ora 17.00 (23.00 GMT), cu aproximativ două ore înainte ca Bukele să-şi revendice victoria. Un sondaj la ieşirea de la urne realizat de CID Gallup a estimat sprijinul pentru Bukele la 87%.

Bukele pare acum pregătit să devină primul preşedinte salvadorian din aproape un secol care va fi reales. Dacă previziunile sale sunt corecte, el va deţine o putere fără precedent şi va putea revizui constituţia El Salvadorului, ceea ce adversarii săi se tem că va duce la eliminarea limitelor de mandate.

Extrem de popular, Bukele şi-a făcut campanie pe succesul strategiei sale de securitate, în cadrul căreia autorităţile au suspendat libertăţile civile pentru a aresta peste 75.000 de salvadorieni fără acuzaţii. Arestările au dus la o scădere bruscă a ratei crimelor la nivel naţional şi au transformat o ţară de 6,3 milioane de locuitori care a fost cândva una dintre cele mai periculoase din lume.

Însă unii analişti au declarat că încarcerarea în masă a 1% din populaţie nu este sustenabilă pe termen lung.

Cu câteva ore mai devreme, Bukele, optimist, a ţinut o conferinţă de presă şi a declarat că partidul său are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate aduna pentru a menţine lupta împotriva bandelor şi pentru a continua remodelarea El Salvadorului.

"Aşadar, dacă am învins deja cancerul nostru, cu metastaze care erau bandele, acum trebuie doar să ne recuperăm şi să fim persoana care ne-am dorit întotdeauna să fim", a declarat Bukele. "Cred El Salvador, după o jumătate de secol de suferinţă, acum este timpul nostru să mergem înainte."

Puţini s-au îndoit de rezultatul alegerilor. Sondajele de opinie au arătat că majoritatea alegătorilor par să îl recompenseze pe Bukele pentru decimarea grupărilor criminale care au făcut viaţa intolerabilă în El Salvador şi au alimentat valurile de migraţie către Statele Unite.

Sondajele de opinie dinaintea alegerilor au plasat sprijinul în într-o cifră pentru candidaţii FMLN şi ARENA, două partide care au deţinut puterea între ele până în 2019, alegătorii fiind sătui după decenii de politică tradiţională marcată de violenţă şi corupţie.

Un politician înfocat care se confruntă adesea cu lideri străini şi critici pe reţelele de socializare, Bukele a ajuns la putere în 2019, învingând partidele tradiţionale, cu promisiunea de a elimina violenţa între bande şi de a întineri o economie stagnantă.

El a folosit supermajoritatea partidului său New Ideas în adunarea legislativă pentru a remodela instanţele şi instituţiile, consolidându-şi controlul asupra unor părţi-cheie ale guvernului. De asemenea, a susţinut introducerea Bitcoin ca mijloc legal de plată, atrăgând critici din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Anul trecut, Tribunalul Electoral Suprem din El Salvador i-a permis să candideze pentru un al doilea mandat, deşi constituţia ţării interzice acest lucru. Opozanţii se tem că Bukele va încerca să guverneze pe viaţă, urmând exemplul preşedintelui Daniel Ortega din Nicaragua, ţara vecină.

Întrebat duminică de reporteri dacă intenţionează să reformeze constituţia pentru a include realegerea pe termen nelimitat, Bukele a declarat că nu crede "că ar fi necesară o reformă constituţională", dar nu a răspuns direct la întrebările dacă va încerca să candideze pentru un al treilea mandat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.