Statele Unite au înregistrat o creştere a PIB-ului mai slabă decât se aşteptau în trimestrul doi, care a permis însă primei economii a lumii să revină la nivelul de dinaintea pandemiei covid-19, potrivit primelor estimări ale Departamentului Comerţului, publicate joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea totală a Produsului Intern Brut (PIB) a depăşit, pentru prima oară, valoarea PIB-ului din al patrulea trimestru al lui 2019, ultimul care nu a fost afectat de criza cauzată de covid-19.

Statele Unite au înregistrat o creştere de 6,5% în ritm anualizat, care compară cu trimestrul precedent şi apoi proiectează evoluţia pe un an întreg în acest ritm.

Este o creştere mai mică decât cea de 8,5% aşteptată de către analişti, iar această creştere este de doar 1,6% în cazul în care este comparată cu cea din trimestrul precedent - modul de calcul folosit de numeroase alte ţări, inclusiv în România.

De asemenea, preţurile au continuat să crească - la cel mai rapd ritm din 1982 încoace.

Inflaţia s-a accelerat cu 6,4% în trimesturl doi, potrivit indicelui PCE, faţă de 3,8% cât a fost în trimesturl precedent.

Excluzând preşurile volatile din alimentaţie şi energie, inflaţia denumită subiacentă se află cel maiînalt nivel din 1975 încoace - şi anume de 6,1%, faţă de 2,7%, cât a fost din ianuarie în martie.

Atât preşedintele Băncii centrale americane (FED) Jerome Powell, cât şi FMI, care dă asigurări de luni de zile că această inflaţie ar urma să fie doar temporară, au recunoscut săptămâna aceasta că ea ar putea să  fie mai puternică şi mai de durată decât prevăd ei.

Redeschiderea economiei cu ajutorul vaccinării şi miliardele de dolari distribuite gospodăriilor au stimulat consumul americanilor.

Preşedintele american Joe Biden contează pe un program faraonic de cheltuieli sociale şi de medu - în valoare de 3.500 miliarde de dolari - să asigure creşterea economică a ţării pe mai mulţi ani.

PIB-ul ar urma să crească cu 6,7% în 2021 şi cu 5% în 2022, porivit Serviciului Bugetului din Congres (CBO).

FMI şi-a revizuit în creştere, săptămâna aceasta, previziunile privind creşterea economică a Statelor Unite şi mizează de-acum pe un +7,0%, la fel ca Banca centrală americană (Fed), în baza planurilor masive de relansare şi investiţii realizate şi viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.