Deputaţii ruşi au aprobat marţi în ritm alert un acord semnat de către preşedintele rus Vladimir Putin care prevede ca Rusia să apere teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe a căror independenţă a recunoscut-o luni noaptea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recunoaşterea independenţei republicilor populare Doneţk şi Lugansk şi ratificarea acordurilor de prietenie, de cooperare şi de întrajutorare trebuie să pună capăt conflictului, morţii cetăţenilor noştri care trăiesc acolo”, a anunţat într-un comunicat preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

Deputaţii ruşi au adoptat cee două texte cu o unanimitate de voturi - 400 de ”da”-uri într-un caz şi 399 în celălalt, pentru că un deputat nu a apăsat pe buton la timp.

Aceste texte urmează să fie supuse marţi adoptării Consiliului federaţei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Aceste acorduri de întrajutorare cu cele două entităţi separatste proruse care, cu susţinerea Rusiei, luptă împotriva forţelor armate ucrainene în Donbas de opt ani, urmează să fie valazile timp de zece ani.

Ele organizează cooperarea cu Moscova în domeniile apărării şi în sectoarele economic şi financiar.

Cele două texte, publicate pe site-ul Dumei de stat, prevăd ca părţile să-şi asigure apărarea, să împartă baze militare şi să apere frontiera comună.

Aceste acorduri pun ”baza juridică a prezenţei” în aceste teritorii ucrainene a unor ”unităţi militare ruse necesare menţinerii păcii în regiune şi asigurării securităţii durabile a părţilor”, se arată într-o notă care însoţeşte textele.

Aceste documente ”stabilesc obligaţiile părţilor în vederea asigurării unei asistenţe reciproce, în cazul în care una dintre părţi este ţinta unui atac” şi ”prevăd apărarea comună” a frontierei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.