Două terminale de depozitare a cerealor au fost atinse de bombardamente ruse în oraşul portuat Mîkolaiv, în Ucraina, auanunţat operatorii acestora, Bunge şi Viterra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Terminalul portuar Evri, proprietatea Viterra, destinat uleiurilor vegetale, a fost ”avariat într-un atac cu rachetă”, soldat cu un rănit uşor, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de incendii, iar un al treilea a fost avariat.

Această instalaţie - cumpărată în 2020 de Glencore, firma mamă a Viterra - are o capacitate de depozitare de 160.000 de tone.

Instalaţii aparţinând Bunge au fost ”atinse în ultimele atacuri ruseşti în regiune”, a anunţat o purtătorare de cuvânt, precizând că nu s-au soldat cu răniţi şi că amploarea pagubelor era necunoscută imedat.

Acest terminal, închis în prima invaziei ruse a Ucranei, la 24 februarie, include un depozit, o instalaţie de încărcare a navelor şi o unitate de producţie de uleiuri vegetale.

Porturile Mîkolaiv şi Odesa sunt blocate de la începutul războiului, iar transportul martim de materii prime agricole - principala cale de export ucrainean - a fost blocat.

Negocieri - fără rezultate concrete - au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea unor culoare maritime care să permită circulaţia navelor comerciale din Ucraina la Marea Neagră, o zonă impracticabilă din cauza minelor.

Ankara a anunţat că o navă comercală turcească a plecat miercuri din portul Mariupol (sud-est), la Marea Azov, cucerit de Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.