Doi ginecologi au fost condamnaţi de un tribunal de la Berlin la plata unei amenzi, după ce au făcut ”publicitate” avortului pe site-urile lor, în pofida unei reforme recente, menite să liberalizeze difuzarea de informaţii despre întreruperea voluntară a sarcinii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeile ”medic nu au spus doar dacă (propun avorturi), ci şi «cum» (se realizează) o întrerupere voluntară a sarcinii”, a precizat într-un comunicat, vineri, instanţa penală care le-a condamnat pe Bettina Gaber şi Verena Weyer la plata unei amenzi de câte 2.000 de euro.

Potrivit judecătoarei Christine Mathiak, medicii au dreptul să spună că propun avorturi, însă fără să precizeze circumstanţelev - în acest caz că intervenţia poate fi ”medicamentoasă şi fără anestezie” şi se desfăşoară într-o ”atmosferă sigură”.

Informaţiile despre avort sunt reglementate în Germania - o ţară în care bisericile continuă să joace un important rol politico-social - în paragraful al 219a al Codului Penal, adoptat în epoca nazistă.

O reformă adoptată în februarie a relaxat interdicţia ”publicităţii”, autorizând ginecologii să spună dacă propun avorturi la cabinet, în contextul în care acest lucru era considerat drept propagandă ilegală şi era pedepsit cu până la doi ani de închisoare.

”Este atât de îngreţoşător încât mi se întoarce stomacul pe dos”, a declarat Bettina Gaber despre hotărâre.

Cele două condamnate intenţionează să conteste hotărârea şi sunt pregătite să meargă până la Curtea Constituţională, întrucât ele consideră că textul este contrar libertăţilor exercitării profesiei, de opinie şi de informare.

Judecătoarea Mathiak a apreciat că nu este nimic anticonstituţional, dar a recunoscut că este un subiect controversat.

Înainte de proces, peste 100 de persoane au manifestat în susţinerea celor două femei ginecolog şi au cerut abrogarea paragrafului 219a, care interzice ”publicitatea întreruperii voluntare a sarcinii”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.