Premierul polonez proeuropean Donald Tusk a depus miercuri jurământul în această funcţie şi a pus capăt în mod oficial celor opt ani de putere populistă şi naţionalistă în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii Guvernului Tusk au depus, la rândul lor, jurământul în faţa preşedintelui conservator Andrzej Duda, aliatul precedentului Guvern al Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

În timpul ceremoniei, preşedintele Andrzej Duda, aliatul populiştilor, s-a declarat ”deschis” unei cooperări cu noul Executiv, dar s-a declarat ataşat programului său conservator.

”Pot să vă asigur că nu mă voi opune la ceea ce este în interesul cetăţenilor şi existenţei Poloniei”, a declarat preşedintele polonez, al cărui mandat se încheie în 2025.

”Cred că veţi face totul, la fel ca mine, pentru ca poporul polonez să-şi decidă propriile afaceri şi afacerile patriei, pentru ca Polonia să rămână în Europa ca stat suveran şi independent”, a adăugat el - un ecou al poziţiei eurosceptice a PiS, care acuză Bruxellesul că vrea să limiteze puterile ţărilor membre.

BĂTĂLII ZILNICE

Noul premier a salutat această voinţă de cooperare şi a subliniat importanţa respectării Constituţiei.

Guvernul ”va rămâne credincios prevederilor Constituţiei, noi vom respecta toate legile Republicii”, a declarat el.

Marţi, într-un discurs în care şi-a anunţat politica generală, Donald Tusk a cerut Occidentului să-şi menţină susţinerea Ucrainei şi a făcut o pledoarie proeuropeană.

În prima sa vizită în străinătate în calitate de premier, Tusk urmează să ia parte, joi, la Bruxelles, un summit european unde speră să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat venirea la putere a lui Donald Tusk.

”Donald Tusk vrea să readucă Polonia în inima UE - acolo unde îi este locul”, scrie pe X liderul german, care spune că se bucură ”să facă să avanseze UE şi relaţiile germano-poloneze alături de Polonia”.

Noul Guvern Tusk va purta zilnic bătălii cu deputaţii PiS, care rămân cel mai mare grup din cadrul Camerei inferioare a Parlamentului polonez şi care vor continua ”să se bată”, potrivt unui analist politic, Jaroslaw Kuisz.

PiS are în continuare aliaţi la preşediţie, Banca centrală, Tribunalul Constituţional, Curtea Supremă şi în mai multe instituţii judiciare şi financiare importante ale statului polonez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.