Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump - vizat de numeroase cereri de înlăturare imediată din funcţie în baza Amendamentului 25 din Constituţia SUA - a declarat joi seară, la o zi după ce le transmitea susţinătorilor lui de la Capitoliu că îi iubeşte, că actele lor de violenţă sunt condamnabile şi a făcut apel la „un transfer de putere fără probleme”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, el a spus: „America este şi trrebuie să fie mereu o naţiune a legii şi ordinii. Manifestanţii care s-au infiltrat în Capitoliu au întinat locul democraţiei americane. Celor care s-au angajat în acte de violenţă şi distrugere: voi nu reprezentaţi ţara noastră. Iar celor care au încălcat legea: veţi plăti”.

Deşi cu numeroase neadevăruri, scrie NBC, declaraţia lui marchează o schimbare completă a părerii lui Trump, care miercuri a întârziat să le ceară susţinătorilor lui să părăsească zona Capitoliului şi a trebuit să fie convins să trimită forţe de ordine suplimentare în sprijinul Poliţiei Capitoliului pentru a dispersa mulţimea care a pătruns în clădire.

Sesiunea Congresului, întreruptă de manifestanţi şi de incidentele violente care au avut loc între ei şi poliţişti, a fost reluată după câteva ore şi finalizată cu certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, rezultat pe care Trump a refuzat mult timp să îl recunoască.

Miercuri, Trump le spunea susţinătorilor lui aflaţi la Capitoliu: „Vă iubim. Sunteţi foarte speciali”.

În urma incidentelor, mai mulţi reprezentanţi ai Congresului au cerut punerea lui sub acuzare pentru încurajarea susţinătorilor săi de a se aduna la Capitoliu şi i-au solicitat vicepreşedintelui Mike Pence şi altor oficiali ai Cabinetului să invoce Amendamentul 25 din Constituţie pentru a-l înlătura pe Trump din funcţie înainte ca mandatul lui să se încheie pe 20 ianuarie.

În ultimii patru ani, Donald Trump a criticat rareori actele de violenţă sau rasism comise de susţinătorii lui.

Acum, el a adăugat: „Congresul a certificat rezultatele şi noua administraţie va fi învestită pe 20 ianuarie. Obiectivul meu acum este să asigur un transfer de putere lin, ordonat şi fără probleme. Acest moment cere vindecare şi reconciliere”.

Cu o zi înainte, miercuri, într-o declaraţie emisă pe Twitter prin Dan Scavino, adjunctul directorului său de comunicare, Trump a susţinut, fără dovezi, că alegerile au fost fraudate, aşa cum a făcut-o în ultimele două luni.

El a promis în acea declaraţie „o tranziţie ordonată” a puterii, dar a adăugat: „Sunt în dezacord complet cu rezultatul alegerilor”.

Protestele convocate de preşedintele în exerciţiu Donald Trump miercuri, în faţa Capitoliului, unde Congresul urma să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale şi, cu acestea, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, au devenit violente la scurt timp.

Sute de manifestanţi, susţinători ai lui Trump, au pătruns în Capitoliu şi mai multe clădiri din complex au fost evacuate. Au făcut făcute peste 60 de arestări, mai mulţi oameni au fost răniţi, iar patru persoane au murit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.