Poliţia australiană a anunţat marţi că a arestat două persoane - o fată de 16 ani şi un bărbat de 20 de ani - suspectate că strâng fonduri pentru susţinerea operaţiunilor Statului Islamic, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestările, care au avut loc într-o suburbie a Sydney, fac parte din operaţiunile antiterorism ce vizează evitarea atacurilor lansate de extremişti pe teritoriul ţării, dar şi oprirea finanţării combatanţilor din străinătate.

“Anticipăm că ambii vor fi puşi sub acuzare astăzi (marţi -n.r.), vor compărea în instanţă şi anticipăm că acuzaţia va fi finanţarea terorismului”, a declarat comisarul adjunct de poliţie Catherine Burn.

“Suspectăm că au fost implicaţi în obţinerea de bani pentru a-i trimite în străinătate, pentru a ajuta Statul Islamic în activităţile sale”, a adăugat ea.

Potrivit agenţiei australiene împotriva spălării banilor, numărul cazurilor de presupusă finanţare a terorismului s-a triplat în ultimul an, iar autorităţile verifică în prezent circa 38 de milioane de dolari care au fost viraţi în străinătate şi care ar putea fi folosiţi de militanţii Statului Islamic.

În plus, serviciile de securitate au avertizat că zeci de australieni au fugit în Siria şi Irak, pentru a se alătura islamiştilor.

Australia, un aliat al Statelor Unite împotriva ISIS, se află în alertă sporită din 2014, de teama unor atacuri teroriste. De altfel, autorităţile au anunţat că au dejucat o serie de potenţiale atacuri comise de australieni radicalizaţi.

În septembrie 2014, poliţia a împuşcat un adolescent din Melbourne, care a înjunghiat doi ofiţeri antiterorism.

Trei luni mai târziu, doi ostatici au fost ucişi când un bărbat înarmat, care se declara susţinător ISIS, a ţinut mai multe persoane ostatice într-o cafenea din centrul Sydney, timp de 17 ore. Criza s-a încheiat când poliţia a luat cu asalt cafeneaua.

În octombrie 2015, un băiat de 15 ani a deschis focul asupra unei secţii de poliţie dintr-o suburbie a Sydney. El a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.