Doi foşti ostatici francezi ai grupării Statul Islamic (SI) în Siria, veniţi să depună mărturie la procesul lui Mehdi Nemmouche cu privire la atacaul armat de la Muzeul Evreiesc de la Bruxelles în 2014, l-au recunoscut joi ”fără vreo îndoială” pe jihadistul francez ca fiind unul dintre temnicerii lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”N-am absolut nicio îndoială asupra faptului că Mehdi Nemmouche aicii prezent era temnicerul şi torţionarul meu în Siria, cunoscut sub numele de Abu Omar”, a declarat Nicolas Hénin, un fost reporter de război devenit şef de întreprindere.

Alături de el, jurnalistul Didier François a declarat, la rândul său că ”nu are vreo îndoială”.

Sechestrarea lor de către un grup de jihadişti din cadrul SI, din care făcea parte Nemmouche, a avut loc în a doua jumătate a anului 2013, într-un spital, la Alep, în nordul Siriei, transformat în închisoare.

În total, patru jurnalişti francezi au fost răpiţi şi sechestraţi de SI din iunie 2013 în aprilie 2014. Edouard Elias şi Pierre Torres,citaţi de asemenea ca martori în procesul cvadrupului asasinat de la Muzeul Evreiesc, nu s-au prezentat.

Între temnicerii săi, Nicolas Hénin a dat asigurări că l-a recunoscut de asemenea pe ”Abu Idriss”, alias belgiano-marocanul Najim Laachraoui, artificierul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 la paris, soldate cu 130 de morţi, care a murit ca şi kamikaze pe aeroportul de la Bruxelles, la 22 martie 2016. Aceste două atacuri au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.

Didier François a declarat că a fost victima unor abuzuri şi ”unui număr de patruzeci de lovituri de baston” aplicate de Mehdi Nemmouche, în pofida faptului că violenţele şi ”torturile” îi vizau mai ales pe prizonierii sirieni şi irakieni.

Referitor la temnicerii săi, jurnalistul de la postul de radio Europe1 a subliniat că ”scopul jocului era să ne ţină în permanenţă sub control”. ”Modul de dominare era ciclotimic, cel care avea să intre la un momet dat să-ţi dea un ceai venea a doua zi să te snopească în bătaie”, a spus el.

La procesul de la Bruxelles, Mehdi Nemmouche, în vârstă de 33 de ani, este acuzat că a împuşcat cu sânge rece, la 24 mai 2014, la Muzeul Evreiesc, un cuplu de turişti israelieni, o voluntară franceză şi un tânăr angajat belgian al muzeului. El neagă faptele.

Sechestrarea jurnaliştilor la Alep a făcut obiectul unei proceduri judiciare separate în Franţa, în care jihadistul a fost inculpat în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.