Doi afgani, Abdul Karim şi Abdul Zahir - încarceraţi în Închisoare Militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) până în 2017 -, s-au întors luni în Afganistan, din Oman, unde au fost transferaţi în 2017 şi plasaţi în arest la reşedinţă, la peste 20 de ani după ce au fost reţinuţi, anunţă familia unuia dintre ei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abdul Karim şi Abdul Zahir au aterizat pe aeroportul din Kabul luni dimineaţa, anunţă fiul lui Abdul Zahir şi membri ai personalului aeroportului.

”Cu voia lui Allah şi prin efortul liderilor Emiratului Islamic, el s-a întors în ţară”, anunţă Mohammad Osman.

”Sunt foarte fericit. Când m-am trezit, în această dimineaţă, am avut impresia că era (sărbătoarea mululmană) Eid” al-Adha.

Cei doi foşti deţinuţi au fost sustraşi de către autorităţi privirii curioase a presei şi unei mulţimi importante care s-a adunat la aeroport să-i primească, unele persoane cu buchete de flori.

Abdul Zahir a fost adus în 2002 în controversatul centru de detenţie american de la Guantanamo, deschis pe Insula Cuba, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, în cadrul ”războiului împotriva terorismului”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului taliban de Interne Abdul Mateen Qani şi unor documente americane.

Abdul Karim a fost transferat în centru un şi ceva mai târziu, după ce a fost deţinut în Pakistan, iar apoi predat autorităţilor americane.

Amândoi au declarat publicaţiei Hurriyat că sunt copleşiţi de bucurie să se întoarcă acasă.

”Allah fie ludat, m-am întors în ţara mea într-un moment în care există un sistem islamic şi pace în întreg Afganistanul”, a declarat Abdul Karim.

Cei doi bărbaţi se aflau sub supraveghere de şapte ani în Oman, fără să aibă dreptul să călătorească, anunţa duminică pe X Abdul Mateen Qani.

”Mulţumită eforturilor Emiratului Islamic al Afganistanului, restricţiile impuse vor şi ridicate şi ei se vor întoarce în ţara lor natală”, anunţa el.

Înaintea sosirii lor, panouri de primire au fost instalate de-a lungul drumului de la aeroportul din Kabul şi s-a desfăşurat un dispozitiv puternic de securitate.

La Guantanamo se mai află doar un singur afgan - Muhammad Rahim -, unde a fost adus în 2008.

El este acuzat de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) de faptul că era un asociat apropiat al liderului Al-Qaida Osama ben Laden.

Familia acestuia a cerut în noiembrie să fie eliberat.

În închisoarea de la Guantanamo s-au aflat până în 780 de deţinuţi.

Ea a devenit negativ celebră din cauza ţinerii celor mai importanţi deţinuţi în cuşti şi a unor metode de introgare brutale, calificate de mulţi drept tortură.

O majoritate a deţinuţilor a fost eliberată de-a lungul anilor - inclusiv unii membri ai Guvernului taliban aflat la putere în Afganistan.

Administraţia Biden a acţionat în vederea unei reduceri a numărului deţinuţilor de la Guantanamo, în vederea unei închideri a centrului militar de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.