Preşedintele american Donald Trump trebuie să găsească un ocupant pentru un post cheie în domeniul securităţii naţionale, după ce administraţia sa a suferit o lovitură grea, la mai puţin de o lună de la învestire, prin demisia consilierului Michael Flynn, relatează Associated Press, care prezintă lista cu favoriţi şi o scurtă prezentare a fiecăruia dintre ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoana pe care Trump o va alege va prelua conducerea Consiliului Naţional pentru Securitate într-o perioadă când tânăra administraţie se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv testul balistic făcut duminică de Coreea de Nord.

De asemenea, Casa Albă se confruntă cu o serie de consecinţe ale ordinului executiv semnat de Trump în privinţa imigraţiei, care a fost blocat în instanţă. Ordinul viza să suspende programul pentru refugiaţi al ţării şi să le interzică cetăţenilor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană să intre pe teritoriul Statelor Unite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Candidatul numit de Trump pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională nu are nevoie de confirmarea Senatului.

LOCOTENENT-GENERALUL ÎN RETRAGERE KEITH KELLOGG

Kellogg, care asigură interimatul după demisia lui Flynn, a făcut parte anterior din Consiliul pentru Securitate Naţională şi, împreună cu predecesorul său, l-a consiliat pe Trump în domeniul securităţii şi în politică externă, în cursul campaniei.

El a fost luat în calcul pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională înainte de alegerea lui Flynn.

Kellogg a fost şeful de operaţiuni al Autorităţii Provizorii a a Coaliţiei din Irak, un organism interimar de guvernare creat după căderea lui Saddam Hussein, în 2003.

Anterior, el a lucrat ca vicepreşedinte executiv la compania de cercetare şi tehnologie din Virginia CACI International, contractor al agenţiilor pentru Apărare, pentru Informaţii şi pentru Securitate Internă.

DAVID PETRAEUS

Cea mai îndrăzneaţă alegere ar fi fostul director CIA David Petraeus. General de patru stele, în retragere, şi-a dat demisia în 2012 de la conducerea agenţiei de informaţii, după ce s-a aflat că a transmis informaţii clasificate biografei sale, care îi era amantă.

Generalul David Petraeus a fost condamnat la începutul anului trecut la doi ani de închisoare cu suspendare şi obligat să plătească o amendă de 100.000 de dolari.

Însă, în cursul campaniei, Trump a deplâns în repetate rânduri soarta lui Petraeus, deşi a criticat-o frecvent pe rivala sa democrată Hillary Clinton pentru modul în care a administrat materialele clasificate.

Petraeus, care a condus forţele SUA în Irak şi în Afganistan, înainte de a prelua conducerea agenţiei de informaţii, a fost luat în calcul pentru funcţia de secretar de Stat, înainte ca Trump să îl aleagă pe Rex Tillerson.

VICE-AMIRALUL ÎN RETRAGERE ROBERT HARWARD

Robert Harward, membru al trupelor speciale ale Marinei SEAL, a fost comandant adjunct al Comandamentului Central al Statelor Unite, când acesta se afla sub comanda generalului James Mattis, în prezent secretar al Apărării.

El a servit ca membru al Consiliului pentru Securitate Naţională în timpul administraţiei lui George W. Bush. De asemenea, militarul a condus Centrul Naţional pentru Contra-Terorism.

La retragere, în 2013, după o carieră de aproape 40 de ani în Marină, Harward a devenit director pentru Emiratele Arabe Unite al companiei de apărare Lockheed Martin.

Trump a purtat recent negocieri publice cu Lockheed pentru reducerea costurilor programului de dezvoltare de avioane de luptă F-35.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.