Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a scăpat în timpul tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă după ce a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar, care l-a îndemnat să fugă de la hotelul unde îşi petrecea vacanţa, scrie cotidianul Hurriyet, pe măsură ce încep să iasă la iveală detalii ale complotului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului se odihnea la un hotel din staţiunea Marmaris, pe malul Mării Egee, când a fost sunat de Dundar, care i-a spus că va avea loc în curând un puci. Generalul l-a avertizat pe Erdogan să nu se întoarcă, în niciun caz, la Ankara, pentru că acolo este centrul revoltei. El l-a îndemnat să meargă la Istanbul, fief la preşedintelui, controlat de Armata I.

Erdogan i-a ascultat sfatul. Potrivit Hurriyet, la o oră şi jumătate după ce preşedintele a plecat de la hotel, acesta a fost luat cu asalt de 40 de militari, veniţi cu elicopterul, care aveau ca ordin să îl aresteze sau să îl ucidă pe şeful statului. Ei s-au luptat cu militarii din garda prezidenţială.

Imagini cu asaltul au fost publicate de agenţia de presă Anadolu.

Între timp, s-a aflat că şeful Statului Major Interarme, generalul Hulusi Akar, a fost ameninţat cu arma şi sugrumat cu o curea, pentru a fi obligat să semneze declaraţia de lovitură de stat. El, la fel ca majoritatea comandanţilor importanţi, a fost luat prizonier de secretarii, adjuncţii şi membrii gărzii sale.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, secretarul lui Akar, generalul Mehmet Disli, alături de consilieri şi secretari care s-au alăturat loviturii de stat, i-au ordonat şefului Statului Major să semneze declaraţia puciştilor să o citească la televizor. Când acesta a respins, Disli l-a ameninţat pe Akar cu arma şi l-a sugrumat cu o curea.

Când generalul nu s-a supus nici de această dată, un consilier al său, generalul Mehmet Partigoc, a încercat să îl convingă cu promisiuni: “Comandante, semnaţi declaraţia, veţi vedea că se vor întâmpla lucruri bune”.

“A fost anunţat un atac terorist, ar trebui să mergem”, i-a spus un grup de militari pucişti comandantului Flotei turce, Veysel Kosele, care lua parte la un dineu când a fost lansată lovitura de stat.

Amiralul a fost dus la bordul fregatei F240 TCG Yavuz şi şi-a dat seama că a fost trădat abia când fregata a plecat din port.

Potrivit primelor informaţii, puciştii au controlat patru nave de la baza navală Golcuk şi alte trei de la baza navală Aksaz.

Autorităţile au demarat o operaţiune pentru a-l salava pe Kosele când au aflat că este ostatic. În cele din urmă, el a fost eliberat.

Comandantul Aviaţiei, generalul Abidin Unal, se afla la nunta unui adjunct când a fost răpit, sub ameninţarea armei, chiar de consilierii şi membrii gărzii sale.

În timpul nunţii, cinci elicoptere au aterizat în grădina unde se desfăşura recepţia şi au deschis focul în aer. Militari au sărit din aparatele de zbor şi i-au capturat pe liderii aviaţiei care luau parte la petrecere.

Şeful armatei, generalul Salih Zeki Colak şi ofiţerul executivul al forţelor terestre, generalul Ihsan Uyar, au fost luaţi ostatici, după ce au fost chemaţi la Statul Major de un oficial pucist.

Ei au fost salvaţi după aproape şapte ore.

Potrivit Al Jazeera, liderii puciului au ţinut legătura pe WhatsApp. Anchetatorii au constatat, analizând conversaţiile, că lovitura de stat urma să înceapă la ora 3 noaptea, dar conspiratorii s-au răzgândit în ultimul moment, de teamă că autorităţile vor afla planurile şi vor fi pregătite. Astfel, operaţiunea a început la ora locală şi a României 21.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.