Deputaţii germani au păstrat miercuri, în Bundestag, un moment de reculegere pentru ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a jucat un rol decisiv în procesul reunificării Germaniei, în 1990, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi datorăm mult lui Mihail Gorbaciov. El a schimbat istoria ţării noastre şi a milioane de oameni”, a declarat preşedinta Bundestagului, Bärbel Bas.

”Există puţini politicieni atât de veneraţi ca el în Germania. Ne vom aminti de el ca de un mare eliberator”, a declarat ea într-un discurs.

”Germania pierde un prieten adevărat”, a subliniat ea.

Mihail Gorbaciov a încetat din viaţă la 31 august, la vârsta de 91 de ani.

Moştenirea sa este controversată în Rusia, însă fostul lider al URSS se bucură de admiraţie şi respect în Germania, din cauză că a pregătit terenul reunificării ţării, la un an după căderea Zidului Berlinului, la 3 octombrie 1990/.

Politicieni din toate partidele şi-au exprimat recunoştinţa, după moartea acestuia, iar unii au îndemnat ca o stradă sau o paiţă din Berlin să-i poarte numele.

Fostul cancelar Angela Merkel (2005-2021), născut în fosta Germanie de Est, a declarat că Gorbaciov i-a ”schimbat viaţa în mod fundamental”.

Steagurile au fost coborâte în bernă la Berlin, sâmbătă, într-un omagiu.

Moartea lui Gorbaciov are un ecou special în toiul Războiului rus în Ucraina.

”Mihail Gorbaciov a apărat o ordine mondială în care statele îşi soluţionează conflictele prin dialog şi prin drept şi caută soluţii comune la problemele mondiale”, a declarat Bärbel Bas.

”Rusia este cea care, sub (regimul preşedintelui Vladimir) Putin a rupt cu acest spirit (...). Rusia este cea care a atacat Ucraina şi distruge ordinea păcii europene prin forţa armelor”, a denunţat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.