Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a cerut vineri, unei curţi de apel federale, să-i permită să reia examinarea materialelor clasificate confiscate în cadrul unei percheziţii a FBI în proprietatea fostului preşedinte Donald Trump din Florida, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În documentele depuse la Curtea de Apel a SUA pentru al 11-lea Circuit, Departamentul de Justiţie a spus că instanţa ar trebui să anuleze o parte a deciziei instanţei inferioare, care îi împiedică pe procurori să se bazeze pe documentele clasificate în ancheta lor penală cu privire la păstrarea documentelor guvernamentale la reşedinţa Mar-a-Lago din Palm Beach a lui Trump, după încheierea preşedinţiei sale.

Departamentul a cerut, de asemenea, ca o terţă parte desemnată să examineze toate înregistrările luate în percheziţia federală din partea lui Trump.

Guvernul a cerut curţii de apel să se pronunţe asupra cererii ”cât mai curând posibil”. Avocaţii lui Trump nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

În percheziţionarea fără precedent a proprietăţii fostului preşedinte, Departamentul de Justiţie a declarat că investighează păstrarea documentelor guvernamentale, unele marcate ca fiind extrem de clasificate, inclusiv ”top secret”, precum şi obstrucţionarea unei anchete federale.

Departamentul de Justiţie trebuie să convingă acum curtea de apel din Atlanta, cu o majoritate conservatoare, să îi dea câştig de cauză în litigiile legate de documentele clasificate.

Trump a numit şase dintre cei 11 judecători activi ai curţii pentru al 11-lea circuit.

Moţiunea guvernului vine după ce judecătorul districtual american Aileen Cannon a respins joi aceleaşi cereri din partea Departamentului de Justiţie.

Cannon, pe care Trump a numit-o în funcţie în 2020, a spus că îi va cere lui Dearie, care ocupă rolul de ”maestru special” în acest caz, să acorde rioritate documentelor clasificate, în decizia sa, pentru care ea a stabilit un termen limită de 30 noiembrie.

Printre cele 11.000 de documente strânse în cadrul percheziţiei FBI de la Mar-a-Lago, aprobată de tribunal în 8 august, se aflăt aproximativ 100 de documente clasificate.

Dacă decizia lui Cannon va rămâne valabilă, au spus experţii, probabil că va bloca ancheta Departamentului de Justiţie care implică documentele guvernamentale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.