Thae Yong Ho a urmat timp de decenii o carieră perfectă în cadrul diplomaţiei nord-coreene, care l-a condus până la Ambasada din Marea Britanie, iar la aproape patru ani de la răsunătoarea sa dezertare el candidează la un fotoliu de deputat în Coreea de de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care va fi ales în circumscripţia din Gangnam - un cartier şic din Seul pe care cântăreţul Psy l-a făcut celebru la nivel mondial, Thae va deveni primul fost oficial nord-coreean care va face parte din Parlamentul din Sud.

O victorie ar transmite, apreciază el, un mesaj foarte elocvent ierarhiei uneia dintre cele mai închise ţări din lume, şi ar arăta că perspective radical noi îi aşteaptă pe cei care îi întorc spatele lui Kim Jong Un.

”Vreau să le spun că este posibil alt viitor”, declară el pentru AFP.

Deoarece, continuă el, ideea generală la Phenian este că, în ”cazul reunificării Coreei sub stindardul libertăţii şi al democraţiei”, cei care au servit regimul vor fi ”neapărat ţinta epurării”.

”CĂDEREA SISTEMULUI FAMILIEI KIM”

”Sunt convins că, dacă reuşim să schimbăm mentalitatea elitei nord-coreene, vom face sistemul familiei Kim să cadă mai uşor”.

Alegerile sunt un concept radical diferit, în funcţie de faptul dacă ne aflăm la sud sau la nord de Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula în două state care se află, tehnic vorbind, în război.

În Nord, cetăţenii aşteaptă la coadă să introducă un buletin imprimat dinainte pe care se află numele candidatului unic, sub privirea fondatorului regimului, Kim Il Sung, şi a fiului şi succesorului său Kim Jong Il, ale căror portrete sunt omniprezente.

În Sud, fiecare scrutin este aprig disputat de o mulţime de partide care desfăşoară un arsenal de tehnici, de la campanii pe reţele de socializare la echipe de activişti care hărţuiesc trecătorii.

Noul Parlament urmează să fie ales la 15 aprilie, după un sistem care îmbină scrutinele proporţional şi majoritar, aşa cum este cazul în circumscripţia lui Thae.

Preşdinţia lui Moon Jae-in nu este în joc, însă alegerile legislative sud-coreene sunt adesea considerate drept un referendum asupra acţiunii şefului statului.

UN ”GEN DE SCLAVIE”

Provenind dintr-o familie de servitori loiali ai regimului nord-coreean, Thae a provocat o stupoare atunci când a dezertat, în august 2016, pe când era numărul doi la Ambasada Coreei de Nord în Marea Britanie.

El declara atunci că şi-a pierdut iluziile cu privire la Kim Jong Un şi că a trecut în Sud pentru a-şi cruţa copiii, care au trăit la Phenian şi în Europa, de o viaţă ”mizerabilă” în Coreea de Nord.

”Atunci când ai cunoscut lumea exterioară, nu mai poţi suporta acest gen de sclavie”, spune el.

Numărul nord-coreenilor care au trecut în Sud este estimat la 33.000. Însă oficiali de rang înalt fac rareori acest lucru.

De atunci, Thae este un critic aprig atât al regimului nord-coreean, cât şi al politicii de împăciuire a lui Moon, de centru-stânga.

El a intrat în rândul conservatorilor din Partidul Viitorului Unit (fostul Partid a Libertăţii Coreei, în opoziţie) şi care a moştenit o circumscripţie care este un bastion al dreptei.

Purtând o haină roz - culoarea partidului său -, el îşi face campanie între buticuri de lux şi imobile şic, convins că este necesar să convingă alegătorii ”unul câte unul”.

”Dacă vrei să câştigi, trebuie să ieşi în stradă, să te înclini în faţa oamenilor, să spui bună ziua”, spune el.

”PUTREGAI UMAN”

În Nord nu există acest tip de campanie.

Partidul Muncitorilor din Corea de Nord ţine ferm frâiele puterii, iar alegerile organizate din cinci în cinci ani în vederea aprobării componenţei Adunării Populare Supreme sunt doar o formalitate.

La ultimele alegeri, în martie 2019, prezenţa la urne a fost de 99,99%, raporta agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Cu registrele electorale şi urnele sigilate, aceste alegeri cred că au toate atributele unui scrutin democratoc. Însă este vorba despre un singur buletin.

Autorităţile, explică Thae, ”vor să arate lumii că Nordul este un sistem republican, însă este un sistem dinastic”.

Transfug în Sud cu soţia şi copiii, fostul diplomat a fost catalogat drept un ”putregai uman” de către Phenian, care îl acuză de faptul că a deturnat o importantă sumă de bani, a violat un minor şi a spionat în contul Seulului.

Thae este considerat, astfel, o ţintă privilegiată a unor tentative de asasinat şi nu iese niciodată fără mai multe gărzi de corp.

El este conştient că alegerea sa ar creşte ameninţarea care-l vizează. ”Dacă vrei o schimbare, trebuie să fii pregătit să-şi asumi riscuri”, spune el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.