Regatul Unit şi Franţa vor susţine Ucraina ”atât timp cât este necesar”, dă asigurări marţi, la Paris, ministrul britanic de Externe David Cameron, care consideră că este ”esenţial ca Putin să piardă” în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra şi Parisul ”au fost susţinătoare solide ale Ucrainei şi vor continua să fie atât timp cât este necesar”, a subliniat David Cameron într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa franceză Catherine Colonna.

În cazul în care această susţinere continuă, ”n-am nicio îndoială că (preşedintele rus Vladimir) Putin va pierde şi este esenţial să piardă”, a subliniat fostul premier britanic.

”Primul act a fost eşecul stupefiant al Rusiei de a-şi atinge obiectivele. Al doilea act a fost rezistenţa strălucitoare a ucrainenilor, care i-au respins pe ruşi. Bineînţeles, al treilea act este mai dificil”, a subliniat el, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăţi pe teren împotriva forţelor ruse.

”Al patrulea act rămâne să fie scris, iar noi trebuie să facem în aşa fel încât să fie în sensul bun”, a adăugat David cameron.

”Cele două ţări ale noastre, mână în mână de la început, cooperează pentru a face în aşa fel încât agresiunea rusă să nu poată să fie recompensată”, a declarat, la rândul său, Catherine Colonna.

”Vrem ca această cooperare să se consolideze şi mai mult”, a adăugat ea.

”Este evident că este în joc soarta Ucrainei, dar şi securitatea continentului european”, a subliniat ea.

Uniunea Europeană (UE) a decis joi să deschidă negocieri de aderare ale Ucrainei, o decizie salutată drept o ”victorie” de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii europeani s-au angajat totodată să susţină financiar Kievul, indiferent dacă Ungaria lui Viktor Orban îşi confirmă sau nu vetoul faţă de un ajutor în sumă de 50 de miliarde de euro în cadrul unui summit la începutul lui 2024.

”Până atunci, noi vom folosi acest timp pentru a ne asigura că aveem, indiferent ce se întâmplă, o soluţie operaţională la summit”, anunţa preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.