Un al cincilea ministru din Guvernul conservator al lui Boiko Borisov, Danail Kirilov, vizat de mai multe zile de critici din cauză că a participat la redactarea unei noi Constituţii contestate, a demisionat miercuri, în speranţa calmării manifestanţilor care cer în stradă, de aproape două luni, plecarea premierului bulgar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Danail Kirilov şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei în urma unei discuţii cu premierul Boiko Borisov”, a anunţat într-un comunicat serviciul de presă al Guvernului.

Kirilov, în vârstă de 50 de ani, era criticat dur, de mai multe zile, din cauză că a participat la redactarea unei noi Constituţii - ca răspuns dat protestatarilor, care denunţă o complicitate între lumea afacerilor, Procuratura Generală şi Guvern.

Acest proiect al unei noi Constituţii este perceput larg de către observatori drept o manevră prin care Boiko Borisov vrea să tragă de timp până la sfârşitul mandatului, care se încheie în martie 2021.

El a fost criticat în mod expres cu privire la slăbiciunea încadrării prerogativelor procurorului general, în prezent de neatins, o lacună arătată mult timp cu degetul de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De asemenea, opoziţia lui Borisov vede în el o încercare de limitare a puterii preşedintelui Republicii bulgare, o funcţie ocupată în prezent de către un socialist, în opoziţie faţă de Guvernul conservator.

În pofida plecării ministrului Justiţiei, care urmează să aibă loc în urma unor discuţii între Borisov şi aliaţii săi naţionalişti, Parlamentul urmează să înceapă să examineze proeictul noii Constituţii miercurea viitoare.

De la începutul contestării, patru miniştri au părăsit Guvernul.

La 13 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, Bulgaria rămâne cel mai sărac membru al UE şi statul membru al Uniunii în care corupţia rămâne cea mai răspândită, potrivit Indicelui percepţiei corupţiei al ONG-ului Transparency International.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.