Curtea Supremă a Statelor Unite examinează marţi un decupaj al circumscripţiilor în statul Alabama, acuzat de o diminuare a influenţei alegătorilor de culoare, care votează cu democraţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest dosar se află în centrul luminii reflectoarelor, deoarece înalta jurisdciţie, majoritar conservatoare, ar putea să profite de caz pentru a reduce sfera de aplicare a ”Voting Rights Act”, o lege emblematică din 1965, adoptată ciu scopul de a pune capăt eforturilor unor foste state segregaţioniste de a-i priva pe afro-americani de dreptul de vot.

Concret, dosarul vizează o hartă redesenată în 2021 de către aleşi republicani din acest stat, cu scopul de a-şi atribui mandatele din Camera Reprezentanţilor.

Potrivit acestui decupaj, alegătorii de culoare - care reprezintă aproximativ un sfert dintre alegătorii înscrişi - sunt majoritari doar într-una dintre cele şapte circumscripţii.

Prin această redesenare a hartei, republicanii cresc şansele republicanilor în celelalte şase circumscripţii.

Cetăţeni şi asociaţii au sesizat justiţia şi-i acuză pe legiuitori de încălcarea unei părţi a Legii drepturilor civice, care interzice diluarea votului afro-americanilor.

Ei denunţă noua hartă în mijlocul unei regiuni majoritar de culoare - ”Black Belt” - şi tăierea acesteia în două.

Ei consideră că Alabama ar fi trebuit să creeze o a doua circumscripţie majoritară de culoare.

Miza este extrem de mare în acest stat, în care afro-americanii votează în majoritatea lor cu democraţii, iar cei mai mulţi dintre albi votează cu republicanii.

La începutul lui 2022, un tribunal de primă instanţă le-a dat dreptate reclamanţilor şi a dispus ca aleşii locali să refacă harta. Autorităţile republicane au sesizat, atunci, de urgenţă, Curtea Supremă.

În februarie, cinci dintre cei nouă judecători ai prestigioasei instituţii i-au autorizat să păstreze această hartă din 2021, pentru moment, aşadar şi în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie, amânând examinarea pe fond a dosarului.

Acum a venit timpul, iar părţile urmau să se înfrunte, timp de o oră, în faţa membrilor înaltei curţi, pentru a-şi prezenta punctele de vedere.

În afara dezbaterii cu privire la această hartă, Alabama vrea să pledeze că Constituţia Statelor Unite interzice să se ţină cont de criterii etnice atunci când se fac decupaje electorale.

Însă Voting Rights Act autorizează acest lucru, pentru a se asigura că alegători din grupuri minoritare pot avea aleşi care să le reflecte punctul de vedere.

”În cazul în care Curtea autorizează o revenire asupra acestui lucru, aceasta va avea un impact puternic asupra reprezentării comunităţilor”, avertizează într-o conferinţă de presă Sophia Lin Lakin, care urmăreşyte dosarul din partea organizaţiei de apărare a drepturilor civice ACLU.

Guvernul preşedintelui democrat Joe Biden susţine cadrul actual.

Acesta este ”un răspuns măsurat dat nefericitei realităţi a persistenţei blocurilor electorale” în funcţie de culoarea pielii, apreciază Guvernul Biden în argumentele trimise Curţii Supreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.