Curtea specială cu juraţi a respins joi o cerere de eliberare a lui Farid Kharkhach, unul dintre cei 20 de inculpaţi în procesul atentatelor de la 13 noiembrie 2015, care i-ar fi permis să compară în libertate, sub control judiciar, la fel ca alţi trei coacuzaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatele lui Farid Kharkhach au pledat marţi în favoarea eliberării clientului lor, susţinând că acesta nu este radicalizat şi că nu prezintă niciun risc să fugă în străinătate.

Avocatele Marie Lefrancq şi Fanny Vial au subliniat că clientul lor, căruia i s-a făcut rău în prima zi a procesului, prezintă semne de depresie.

Ele au denunţat de asemenea condiţii de detenţie ”nedemne” ale clientului lor şi au arătat Curţii fotografii cu gândaci în celula acestuia.

Preşedintele Curţii, Jean-Louis Périès a respins cererea şi a argumentat că o eliberare a inculpatului ar putea ”dăuna bunei desfăşurări a procesului şi aflării adevărului”.

Magistratul a subliniat că niciunul dintre inculpaţi nu a fost încă interogat pe fond şi că Farid Kharkhach, care a prezentat mai multe versiuni în cursul interogatoriilor sale realizate de către anchetatori, contestă faptele care-i sunt reproşate.

Curtea a stabilit totodată că garanţiile reprezentantelor sale nu sunt suficiente, având în vedere că inculpatul are dublă cetăţenie, marocană şi belgiană, şi că este ataşat de Maroc.

Farid Kharkhach este acuzat de faptul că a frunizat documente false celulei franco-belgiene implicate în atentatele de la 13 noiembrie, la cererea lui Khalid El Bakraoui, unul dintre autorii atentatelor de la Bruxelles.

Arestat în Belgia, în ianuarie 2017, el este deţinut în Franţa din iunie 2017.

La jumătatea lui octombrie, el a cerut să ia cuvântul în timpul audierii părţilor civile.

”Aceste mărturii sunt bulversante. Îmi fac inima să sângereze (...). Vreau să precizez că sunt împotriva acestei ideologii. Eu nu sunt un terorist”, a declarat el.

”Acesta este un caz care mi-a distrus viaţa mie şi familiei mele, care ne-a despărţit. Sunt legat în mod mecanic de această poveste”, şi-a exprimat el regretul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.