Premierul libanez Saad Hariri a anunţat luni că mişcarea sa a pierdut o treime din mandatele pe care le deţinea în Parlament, la o zi după primele alegeri legislative organizate în această ţară în aproape un deceniu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curentul Viitorului va dispune de 21 de mandate de deputat în noul hemiciclu, a anunţat Hariri într-o conferinţă de presă, faţă de 33 de mandate în Parlamentul în exerciţiu - dintr-un total de 128.

”Am pariat pe un rezultat mai bun şi un bloc mai larg”, a recunoscut el.

Premierul libanez a justificat această înfrângere arătând cu degetul adoptarea unei noi legi electorale în 2017.

”Problema acestei legi electorale este că mulţi oameni nu au înţeles-o”, a dat el asigurări, exprimându-se pe un ton destins, glumind cu jurnaliştii.

Însă el a recunoscut că anumite ”performanţe nu sunt la înălţime”, fără să dea explicaţii suplimentare.

Noua lege, care introduce pentru prima oară un tip de scrutin proporţional, i-a lăsat perplecşi pe mulţi alegători, obligaţi în unele cazuri să aleagă liste electorale pe care se aflau candidaţi de-ai lor favoriţi şi partide pe care nu le susţin.

Împărţirea puterii în Liban între diverse comunităţi religioase împiedică supremaţia unui singut partid sau a unei singure comunităţi în hemiciclu.

Însă marele rival al lui Hariri - mişcarea şiită Hezbollah, unul dintre princiaplii aliaţi ai Iranului în Orientul Mijlociu - pare pe cale să-şi confirme acapararea scenei politice libaneze.

Estimările partidului şiit, la câteva ore după numărarea voturilor, arată că a obţinut o victorie zdrobitoare aproape peste tot unde este prezent.

Alegerile legislative de duminică au fost marcate însă de o slabă participare la vot - de 49,2% - într-o ţară în care corupţia şi nepotismul imputate clasei politice fac să domnească o anumită nemulţumire în rândul populaţiei.

Ultimele alegeri legislative au avut loc în 2009.

Parlamentul şi-a prelungit mandatul în trei rânduril, invocând riscuri în domeniul securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.