Cei doi britanici expuşi agentului neurotoxic noviciok au petrecut - cu o zi înainte să fie spitalizaţi în stare critică - o zi la Salisbury, unde au fost otrăviţi Serghei şi Iuia Skripal în urmă cu patru luni, a declarat unul dintre prietenii lor pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am petrecut cu toţii ziua la Salisbury, ne-am dus în diverse magazine şi în Parcul Elizabeth Gardens, la un pahar, era o zi frumoasă de vară”, a povestit Sam Hobson, în vârstă de 29 de ani.

Apoi, prietenii săi - pe care i-a identificat ca fiind Charlie Rowley şi Dawn Sturgess - ”au plecat să discute”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Sâmbătă dimineaţa, salvarea a fost chemată către ora locală 10.15 (12.15, ora României), la o femeie care şi-a pierdut cunoştinţa, pe Muggleton Road, la Amesbury, unde locuieşte Charlie Rowley.

Venit la prietenul său dimineaţa, Sam Hobson a văzut ”numeroase ambulanţe” ale salvatorilor - în ţinută de protecţie şi pompieri.

Charlie Rowley i-a spus că Dawn Sturgess s-a plâns de dureri de cap, iar apoi s-a prăbuşit cu ”spunăieşindu-i din gură”.

”El a chemat ambulanţa, pentru că ea nu mai respira”, a declarat Sam Hobson.

După plecarea salvatorilor, Sam Hobson şi Charlie Rowley s-au dus la o farmacie Boots, de unde Charlie Rowley voia să ia medicamente.

Ei s-au oprit, apoi într-un centru baptist, pentru a lua ceva de mâncare.

Ei s-au întors, după aceea, pe Muggleton Road, unde Charlie Rowley a început să strângă lucruri ale prietenei sale, pentru a se duce la spital, după care a început să se simtă rău.

”Lui a început să-i fie foarte cald şi să transpire. S-a dus să facă un duş, a rămas puţin în camera sa, iar când a ieşit era ciudat”, a pvestit prietenul său. ”Se clătina în faţă şi-n spate”, ”ochii îi erau roţii”, ”era în altă lumel, halucina”, a declarat el.

”Nu l-am mai văzut niciodată aşa”, a declarat tânărul, care a chemat salvarea, ”panicat”.

Salvatorii au fost alertaţi către ora locală 15.30 (17.30, ora României), a precizat poliţia.

Anchetatorii au presupus mai întâi că pacienţii s-au drogat cu o substanţă potenţial contaminată.

Charlie Rowley ”consumă droguri, dar ea nu şi nu-i place că el ia, aşa că el încearcă să se oprească”, a declarat Sam Hobson. El crede că ei ”probabil au atins ceva (la Salisbury) şi s-au contaminat”.

Luni, ”din cauza simptomelor” bolnavilor, eşantioane prelevate de la cei doi pacienţi au fost trimise la Laboratorul Militar de la Porton Down, a declarat şeful antiterorismului Neil Basu.

Miercuri seara, el a anunţat că cuplul a fost victima agentului noviciok, ”acelaşi agent inervant ca cel care i-a otrăvit pe Iulia şi Serghei Skripal”, un produs conceput în Uniunea Sovietică şi pe care Londra a acuzat Moscova, în martie, că l-a folosit contra fostului său spion refugiat în Marea Britanie şi a fiicei acestuia.

Cinci locuri au fost înconjurate cu cordoane ale poliţiei, şi anume două la Salisbury - Parcul Queen Elizabeth Gardens şi o pubelă în faţa Căminului pentru persoane fără adăpost John Baker House - şi trei la Amesbury - centrul baptist, farmacia Boots şi locuinţa în care au fost găsite cele două victime, pe Muggleton Road.

Peste 100 de detectivi din cadrul serviciilor antiteroriste au fost mobilizaţi, alături de poliţia locală.

Potrivit ultimului comunicat al poliţiei, ”nimeni altcineva nu a resimţit simptome” asemănătoare celor ale cuplului, iar riscul la adresa publicului este ”slab”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.