Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că a fost victima unui vast atac cibernetic în care hackerii au furat datele personale ale unui număr de 515.000 de persoane extrem de vunerabile - inclusiv unele care au fugit din calea unor conflicte şi deţinuţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest atac cibernetic pune şi mai mult în pericol persoane vulnerabile, care au deja nevoie de servicii umanitare”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, directorul general al CICR, Robert Mardini.

Atacul a fost descoperit săptămâna aceasta de către organizaţia cu sediul la Geneva, în Elveţia.

Organizaţia precizează că nu are indicii imediat despre autorii atacului cbernetic, care a vizat o societate externă din Elveţia, cu care CICR a încheiat contracte în vederea stocării de date.

”În pofida faptului că nu ştim cine se face vinovat de acest atac şi nici de ce a fost comis, adresăm acest apel. Acţunile voastre ar putea cauza şi mai mult rău şi durere celor care au îndurat deja suferinţe de nespus”, subliniază Robert Mardini.

”Nu împărtăşiţi, nu vindeţi, nu divulgaţi şi nu folosiţi aceste date în vreun fel”, cere el.

Potrivit CICR, nimic nu arată, pentru moment, că informaţiile compromise au fost divulgate sau împărtăşite în mod public.

Acest atac cibernetic ”a compromis date personale şi informaţii confidenţiale cu privire nla peste 515.000 de persoane extrem de vulnerabile, inclusiv persoane despărţite de familia lor în cadrul unor conflicte, migraţiei şi unor catastrofe, persoane dispărute şi familile lor şi persoane aflate în detenţie”.

Aceste date provin de la cel puţin 60 de societăţi naţionale ale Crucii Roşii şi Semilunei Roşii din întreaga lume.

”Atacarea datelor unor persoane care sunt date dspărute face angoasa şi suferinţa familiilor lor şi mai dificile de suportat”, subliniază Robert Mardini.

În conflicte şi catastrofe, familii pot pierde urma unei rude.

CICR şi societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie depun eforturi să clarifice soarta unor persoane date dispărute, să schimbe mesaje familiale şi să regrupeze familii.

”În fiecare zi, Mişcarea Crucii Roşii şi Semilunei Roşii ajută să se reunească, în medie, 12 persoane date dispărute cu familiile lor. Asta înseamnă 12 reuniri familiale fericite în fiecare zi. Atacuri cibernetice ca acesta pun în pericol această muncă esenţială”, deplânge directorul general.

CICR anunţă că acţionează împreună cu partenerii săi umanitari din întreaga lume pentru a înţelege amploarea atacului şi a lua măsurile adecvate în vederea protejării datelor sale pe viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.