Bilanţul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka a crescut la 16 morţi în Ucraina, în timp ce oficialii ruşi spun că 29 de persoane au murit în teritoriile controlate de Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ruperea barajului Kahovka, la 6 iunie, cel mai probabil în urma unei explozii, a dezlănţuit inundaţii pe o mare parte din teritoriul din sudul Ucrainei şi din părţile ocupate de Rusia, distrugând terenurile agricole şi lăsând civilii fără apă potabilă.

Peste 3.600 de persoane au fost evacuate din zonele inundate din regiunile Herson şi Mikolaiv, în timp ce 31 de persoane sunt încă date dispărute, iar aproape 1.300 de case au rămas inundate, a anunţat sâmbătă seara târziu Ministerul ucrainean de Interne pe canalul său Telegram.

Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia în partea ocupată din regiunea Herson, a declarat la rândul său, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, că bilanţul morţilor a crescut la 29 de persoane.

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul din epoca sovietică, aflat sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei din 2022.

O echipă de experţi juridici internaţionali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat vineri, ca o concluzie preliminară, că este "foarte probabil" ca dezastrul din regiunea ucraineană Herson să fi fost cauzată de explozibili plasaţi de ruşi.

Kremlinul acuză Kievul că a sabotat barajul hidroelectric, care deţinea stăvilea un lac de acumulare de mărimea Marelui Lac Sărat al SUA, pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi pentru a distrage atenţia de la o contraofensivă "şovăitoare" împotriva forţelor ruseşti.

CITEȘTE ȘI Dovezile sugerează că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka din Ucraina - The New York Times

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.