Coreea de Nord respinge o declaraţie comună a miniştrilor de Externe ai G7 care-i condamnă programul nuclear şi vrea ca Grupul Celor Şapte cele mai bogate democraţii să fie ”desfiinţat imediat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) şi-au reiterat în această declaraţie, publicată săptămâna trecută, un apel la o ”dezarmare nucleară completă a Peninsulei Coreea”.

Şefii diplomaţiilor G7 cereau Phenianului să-şi abandoneze armamentul nuclear şi condamnau transferuri recente de armament din Coreea de Nord către Rusia şi cereau celor două ţări ”să înceteze imediat toate aceste activităţi”.

Un oficial de rang înalt de la Ministerul nord-coreean de Externe, Jo Chol Su, subliniază că respinge ”cu hotărâre” şi condamnă ”foarte ferm” această declaraţie a G7.

Statele membre G7, mai ales America, au ”un bilanţ ruşinos, care cauzează pagube considerabile păcii şi securităţii internaţionale”, denunţă el, apreciind că existenţa grupului nu este justificată.

”G7, un vestigiu al Războiului Rece, ar trebui să fie desfiinţat imediat”, apreciază Jo Chol Su, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

El acuză grupul de faptul că este ”strangulatorul păcii, un maniac al confruntării şi un negustor de război nuclear”.

Rusia şi Coreea de Nord, aliate istorice, sunt vizate amândouă de sancţiuni internaţionale, prima după invazia Ucrainei, a doua cu privire la programele sale nuclear şi balistic.

Cooperarea militară a Moscovei cu Phenianul reprezintă o sursă de îngrijorare la Kiev şi în rândul aliaţilor acestuia, mai ales după un summit între dictatorul Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.