Coreea de Nord a refuzat aproape trei milioane de doze de vaccin chinezesc împotriva covid-19 şi a propus ca acestea să fie oferite unor ţări care au mai multă nevoie de ele, anunţă joi UNICEF, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul nord-coreean, al cărui sistem de sănătate este şubred, a fost una dintre primele ţări din lume care şi-a închs frontierele, cu scopul de a împiedica răspândirea noului coronavirus, care a apărut la vecinul său chinez.

Phenianul susţine de atunci că epidemia covid-19 nu a ajuns pe teritoriul nord-coreean, un lucru de care se îndoiesc numeroşi experţi.

Această izolare afectează şi mai grav economia, afectată deja de multiple sancţiuni internţaionale impuse din cauza programelor militare nord-coreene nuclear şi balisitc, interzise.

În iunie, dictatorul Kim Jong Un a recunoscut că ţara sa se confruntă cu o ”situaţie alimentară tensionată”.

2.97 DE MILIOANE DE DOZE REFUZATE

Coreea de Nord a tranmis însă UNICEF - care distribuie doze în cadrul COVAX, un sistem de împărtăşire destinat ţărilor sărace - că vaccinurile produse în China ar putea să fie oferite altor ţări, potrivit agenţiei ONU.

Ministerul nord-coreean al Sănătăăţii ”ne-a anunţat că 2,97 de milioane de doze de (vaccin anticovid) Sinovac, oferite Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) prin Covax, pot fi trimise către alte ţări, grav afectate, având în vedere oferta mondială limitată de vaccin împotriva covid-19 şi recrudescenţa recurentă în anumite ţări”, a declarat AFP un purtător de cuvânt UNICEF.

Phenianul ”va continua să comunice” cu COVAX, ”pentru a primi vaccinuri (împotrova) covid-19 în lunile următoare”, a adăugat el.

În iulie, un grup de reflecţie sud-coreean, Institutul de Strategie Naţională, afiliat agenţiei de spionaj din această ţară a dezvăluit că Phenianul a respins vaccinuri anticovid AstraZeneca-Oxford, propuse prin intermediul COVAX, invocând îngrijorări cu privire la efectele secundare ale acestuia.

Institutul de Strategie Naţională mai dezvăluia atunci că Phenianul nu are un lanţ frigorific suficient de dezvoltat pentru a depozita vaccin Pfizer-BioNTech şi Moderna şi că regimul este sceptic cu privire la eficienţa vaccinurilor chinezeşti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.