Ministerul de Externe al Coreei de Nord a acuzat Statele Unite că au agravat "intenţionat" tensiunile prin exerciţii militare aeriene comune cu Coreea de Sud, a anunţat marţi agenţia de presă de stat KCNA. Acuzaţia vine după ce Seulul şi Washingtonul au anunţat vineri mai mult de 10 zile de exerciţii militare de amploare, între 13 şi 23 martie, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul sud-coreean al Apărării a postat, de asemenea, luni, pe internet un videoclip despre care a spus că arată avioane de război din ambele ţări antrenându-se împreună în largul coastelor peninsulei coreene. "În pofida avertismentelor noastre repetate, SUA continuă în mod intenţionat să agraveze situaţia", a declarat ministerul de externe într-o declaraţie datată luni. "Recentul exerciţiu aerian comun... arată în mod clar că planul SUA de a folosi arme nucleare împotriva RPDC este dus mai departe la nivelul unui război real", a adăugat declaraţia, folosind un acronim pentru numele oficial al Coreei de Nord.Statele Unite şi Coreea de Sud au declarat că viitoarele exerciţii planificate sunt defensive, dar Pyongyang le vede ca pe o repetiţie pentru invazie. "Ne exprimăm regretul profund faţă de flexiunea musculară iresponsabilă şi îngrijorătoare a SUA şi a Coreei de Sud, care împing în mod constant situaţia din peninsula coreeană către o stare imprevizibilă", a citat KCNA declaraţia ministerului de externe. Coreea de Nord cere "oprirea imediată a actelor militare ostile de tulburare a păcii şi stabilităţii în peninsula coreeană", se adaugă în declaraţie. "Dacă provocările militare periculoase ale SUA şi Coreei de Sud continuă... nu există nicio garanţie că nu va exista un conflict fizic violent în peninsula coreeană, unde forţele armate uriaşe ale ambelor părţi se află într-o confruntare acută". Presa de stat a relatat duminică că Coreea de Nord a cerut Naţiunilor Unite să îndemne la oprirea exerciţiilor. După un an în care Pyongyang s-a declarat o putere nucleară "ireversibilă" şi a lansat un număr record de rachete, Seulul şi Washingtonul au luat măsuri pentru a intensifica exerciţiile comune şi pentru a redistribui mijloace strategice americane în regiune.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.