Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov şi american Antony Blinken urmează să discute marţi la telefon, în toiul unor tensiuni între ţările lor privind Ucraina, anunţă luni Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O întâlnire în persoană (între Serghei Lavrov şi Antony Blinken) nu este prevăzută, (însă) o convorbire la teleon va avea loc marţi”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni cu privire la criza ucraineană, la solicitarea Statelor Unite care, împreună cu aliaţii lor din NATO, îşi intensifică eforturile în vederea unei descurajări a Moscovei de a invada Ucraina prin pregătirea unor noi sancţiuni vizând Rsuia.

Moscova este acuzată de la sfârşitul lui 2021 de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, în vederea unui invazii.

Kremlinul neagă orice plan de invazie, însă cere garanţii scrise cu privire la securitatea rusă, inclusiv o respingere a unei aderări a Ucrainei la NATO şi oprirea unei consolidări militare a Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est.

Aceste revendiciări-cheie au fost respinse de către Statele Unote şi NATO săptămâna trecută, în răspunsuri scrise trimise Moscovei.

Kremlinul a anunţat ulterior că reflectează la reacţia sa.

Subsecretarul de Stat american Victoria Nuland a subliniat duminică faptul că a identificat ”semne” ale faptului că Rusia ar fi interesată de un dialog pe tema răspunsului pe care l-a primit din partea Statelor Unite şi NATO.

Antony Blinken şi Serghei Lavrov ”probabil că vor sta de vorbă săptămâna aceasta”, a anunţat într-un intervu la CBS News Victoria Nuland.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.