Un convoi diplomatic american a fost vizat luni de tiruri, în Sudan, însă nimeni nu a fost rănit, a dezvăluit marţi secretarul de Stat american Antony Blinken, care a discutat separat cu cei doi generali care luptă pentru putere în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt în măsură să confirm că un convoi diplomatic american a fost vizat de tiruri”, luni, în Sudan, a declarat Antony Blinken.

”Toţi oamenii noştri sunt teferi şi nevătămaţi”, însă acesta este un act ”iresponsabil”, a denunţat secretarul de Stat american în faţa presei, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe G7 în Japonia.

”Acest incident face în continuare obiectul unei anchete în vederea stabilirii a ceea ce s-a întâmplat exact. Potrivit unor informaţii iniţiale de care dispunem, aceasta este fapta forţelor asociate FSR”, unităţile paramilitare ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, a precizat el, subliniind că maşinile din convoi aveau numere de înmatriculare bine identificate.

Luni seara, Înaltul Reprezentant UE pentru Pliitcă Externă şi de Securitate Josep Borrell a anunţat că ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Sudan a fost ”agresat” la reşedinţă.

Într-un comunicat comun, emis la finalul reuniunii G7 în Japonia, şefii diplomaţiilor din Grupul Celor Şapte au îndemnat, marţi, la încetarea ”imediată” a confruntărilor armate în Sudan, pe care le condamnă ”cu forţă”.

Antony Blinken a anunţat că a discutat la telefon, marţi, separat, cu cei doi generali rivali şi că a insistat ”asupra urgenţei de a ajunge la un armistiţiu”.

Un armistiţiu ”ar permite furnizarea unui ajutor umanitar persoanelor afectate de confruntările armate, reuniunea familiilor sudaneze (dispersate de confruntările armate) şi asigurarea securităţii membrilor comunităţii internţaionale la Khartoum”, a declarat el.

Confruntări armate au aloc în Sudan de sâmbătă, între armata regulată a generalului Abdel Fattah al-Burhan şi forţe paramilitare ale fostului său aliat, generalul Mohamed Hamdane Daglo, alias ”Hemedti”, şi s-au soldat cu aproape 200 de morţi şi cel puţin 1.800  de răniţi, potrivit ONU.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a îndemnat luni pe cei doi generali rivali ”să înceteze imediat ostilităţile”.

Luni, în marja reuniunii G7, Antony Blinken şi omologul său britanic James Cleverly au îndemnat la o ”încetare imediată” a violenţelor şi la negocieri.

”Sudanezii vor ca militarii să se întoarcă în cazărmi. Ei vor democraţia. Ei vor un guvern condus de către civili. Sudanul trebuie să găsească această cale”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.