Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat un raport dur, joi, privind tratamentul persoanelor deţinute în Regatul Unit, precum supraaglomerarea, violenţa persistentă şi garanţiile legale insuficiente pentru pacienţii care suferă de tulburări psihice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) este din nou îngrijorat de numeroasele cazuri de violenţă grave între deţinuţi (...) şi împotriva personalului şi de lipsa unei strategii coerente de combatere a supraaglomerării cronice”, observă CPT, unul dintre organele Consiliului Europei.

În timpul vizitei sale de 13 zile, efectuată în iunie 2021, CPT ”a mai constatat că majoritatea deţinuţilor au rămas închişi în celule, cu foarte puţină activitate, timp de 22 până la 23 de ore pe zi din martie 2020”.

Raportul estimează că nivelul de violenţă ar fi şi mai mare ”dacă deţinuţii nu ar fi închişi în celule pentru cea mai mare parte a zilei”.

Delegaţia CPT avertizează şi asupra lipsei de experienţă a personalului penitenciarului, dintre care majoritatea ”nu au văzut niciodată unităţile funcţionând în condiţii normale”, înainte de pandemia provocată de Covid-19, şi îndeamnă autorităţile britanice să instruiască mai bine personalul.

După ce au vizitat închisoarea pentru femei Bronzefield din sud-vestul Londrei, CPT constată deficienţe similare cu cele observate în sistemul penitenciar pentru bărbaţi. În plus, numărul actelor de automutilare a crescut foarte mult în timpul pandemiei. Unitatea găzduieşte şi femei care suferă de tulburări mintale care nu pot primi îngrijire adecvată într-un mediu penitenciar.

În ceea ce priveşte instituţiile psihiatrice, raportul subliniază că există ”mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii dedicaţi şi muncitori pentru a-şi îngriji pacienţii”.

Totuşi, CPT reaminteşte că ”ar trebui solicitată imediat o opinie psihiatrică externă” în cazul în care pacientul se opune administrării tratamentului propus.

Raportul subliniază ”nivelurile ridicate de utilizare a practicilor restrictive, inclusiv reţinerea pacienţilor în poziţie culcat şi cazurile de izolare pe termen lung”.

În răspunsul lor, autorităţile britanice au menţionat viitoarea extindere a sistemului penitenciar şi şi-au luat angajamente de a recruta ofiţeri suplimentari, cu scopul de a le oferi instruire şi sprijin adecvat.

În sfârşit, Londra evocă o modificare a legii privind sănătatea mintală pentru a compensa neajunsurile evidenţiate în spitalele de psihiatrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.