Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă vineri, la solicitarea Rusiei, pentru a audia o dare de seamă a emisarului special al ONU pentru Siria despre situaţia gravă din estul oraşului Alep, aflat sub controlul rebelilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisarul ONU Staffan de Mistura urmează să participe la reuniune prin videoconferinţă, de la Geneva. El a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că aceste cartiere din estul Alepului ar putea să fie "complet distruse" până la sfârşitul anului, dacă forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ale Rusiei îşi continuă ofensiva militară.

De Mistura a lansat un apel către combatanţi din organizaţia jihadistă Frontul Fateh al-Sham (fostul Frontul al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida) să părăsească estul Alepului. "Dacă vă hotărâţi să plecaţi cu demnitate şi cu armele (...), eu sunt pregătit să vă însoţesc personal", a declarat diplomatul.

El a apreciat că sunt aproximativ 8.000 de combatanţi în Alepul de Est, dintre care aproximativ 900 din cadrul Frontului Fateh al-Sham. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 15.000 de combatanţi împotriva regimului se află în Alepul de est, dintre care 400 fac parte din gruparea jihadistă.

Operaţiunea aeriană şi terestră a forţelor loiale regimului al-Assad a continuat joi, fără încetare, în această metropolă din nordul ţării. Noi poziţii rebele au fost cucerite, după ce cu o zi în urmă Damascul anunţa că reduce intensitatea campaniei de bombardamente.

Această ofensivă îngrijorează numeroase ţări şi ONU, care încearcă de luni de zile să promoveze o soluţionare politică a acestui război sângeros.

"În două luni, două luni şi jumătate cel mult, în acest ritm, partea de est a Alepului riscă să fie distrusă în întregime", a avertizat de Mistura. "Mă refer la oraşul vechi şi la miile de civili sirieni care vor fi omorâţi", a subliniat el.

Peste 250.000 de persoane trăiesc în cartierele din Alep aflate sub controlul rebelilor, asediate de trupele regimului.

De Mistura a declarat că 376 de persoane au fost ucise, iar alte 1.266 rănite în bombardamente masive pe care le efectuează, de la 22 septembrie, armata siriană şi aliatul său rus.

Această ofensivă a fost lansată la câteva zile după prăbuşirea unui armistiţiu iniţiat de Moscova şi Washington, care a ţinut doar o săptămână.

În ultimele zile, bombardarea Alepului de est s-a mai domolit, în timp ce ofensiva terestră se intensifică.

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului, "forţele regimului au cucerit şase poziţii majore" în cartierul Bustan al-Basha.

De asemenea, ele avansează către cartierul vecin Hellok şi au cucerit clădiri situate în apropiere de cartierul Sakhour, potrivit Observatorului.

Într-un interviu pentru postul danez TV2, preşedintele Bashar al Assad a declarat joi că "cea mai bună opţiune" pentru Alep este "reconcilierea, ca în alte zone". El se referea la oraşe sau cartiere în care insurgenţi au încheiat un armistiţiu cu Damascul.

Altfel, forţele proguvernamentale vor continua "să lupte împotriva rebelilor până când aceştia vor părăsi Alepul", a avertizat al-Assad. "Nu există altă opţiune", a subliniat el.

Al-Assad a negat totodată că forţele sale au ţintit în mod deliberat infrastructuri sanitare sau că restrâng ajutorul către civili, aşa cum le acuză rebelii şi occidentalii.

Agenţia de presă oficială Sana a anunţat că opt persoane au fost ucise în tiruri de obuze lansate de către "grupări teroriste" asupra unui cartier din partea aflată sub controlul Guvernului a Alepului, referindu-se la rebeli.

Potrivit Observatorului, bilanţul acestor tiruri este de 11 morţi şi ar putea creşte din cauza numărului mare de răniţi - peste 60 -, dintre care unii erau în stare critică.

Pe plan diplomatic, impasul pare total, după întreruperea discuţiilor între Washington şi Moscova în vederea unei restabiliri a armistiţiului, în pofida menţinerii contactelor între secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov.

Într-o încercare de relansare a diplomaţiei, ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a efectuat joi o vizită la Moscova, înainte de a se duce vineri la Washington.

El i-a spus lui Lavrov că "nimic nu poate justifica potopul de foc şi de morţi" la Alep şi că "nimeni" - inclusiv Rusia - "nu poate să tolereze această situaţie".

Lavrov a anunţat că este "pregătit să lucreze" la proiectul unei rezoluţii cu privire la un armistiţiu la Alep, pe care Franţa vrea să îl supună aprobării Consiliului de Securitate al ONU, cu condiţia ca textul să nu contrazică "abordările de principiu stabilite în acordurile ruso-americane".

Cei 15 membri ai Consiliului studiază de luni acest proiect, pe care Parisul vrea să îl depună în curând şi pe care Ayrault îl va apăra la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.