Un Consiliu al Miniştrilor francezo-german urmează să aibă loc la 22 ianuarie, la Paris, anunţă joi Palatul Élysée, la trei luni de la amânarea - din cauza unor tensiuni puternice între Paris şi Berlin - pe tema Războiului rus din Ucraina şi a crizei energetice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedeinţia franceză subliniază asupra ”datei foarte simbolice” de 22 ianuarie, care coincide cu marcarea a 60 de ani de la Tratatul de la Élysée.

”O ceremonie solemnă va avea loc în marja Consiliului de Miniştri, în prezenţa cancelarului (german Olaf) Scholz şi reprezentanţilor Adunării Naţionale (franceze) şi Bundestaguui (german)”, anunţă Palatul Élysée.

Disensiuni în Franţa şi Germania s-au multiplicat, în ultimele luni, pe tema strategiei de adoptat împotriva ”exploziei” preţurilor energetice, în domeniile nuclear şi al înarmării europene, care au condus la o amânare a Consiliului de Miniştri prevăzut iniţial la 26 octombrie, la Fontainebleau, în apropiere de Paris.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au reuşit să se pună de acord, luni - după o lună de negocieri dure - asupra unui mecanism temporar de plafonare a preţului angro al gazelor naturale - care cristaliza disensiunile între Paris şi Berlin.

La 1 decembrie, grupul francez Dassault Aviation a confirmat trecerea într-o nouă etapă a unui viitor avion de luptă european, în urma unor puternice ”presiuni” politice francezo-germane în vederea salvării acestui proiect - pe cât de ambiţios, pe atât de costisitor.

”În aceste ultimele săptămâni a avut loc o intensă activitate comună a Franţei şi Germaniei în subiectele preţului aprovizionării cu energie a UE şi consolidării politicii industriale europene”, subliniază preşedinţia franceză.

”Această coordonare strânsă va permite o abordare a Consiliului de Miniştri francezo-german cu o ambiţie mare şi perspective concrete în privinţa modului în care să avansăm împreună împotriva provocărilor momentului”, adaugă ea.

Consiliul ”va contribui astfel la o consolidare a parteneriatului bilateral cu privire la mizele securităţii şi apărării, economice, ale industriei şi energiei”, insistă Palatul Élysée.

Franţa şi Germania vor discuta, la acest Consiliu, despre ”coordonarea lor la nivel european şi pe scena internaţională, mai ales în susţinerea neclintită a Ucrainei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.