Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a purtat discuţii secrete cu oficiali cu rang înalt de la Moscova în încercarea de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să degenereze într-un conflict nuclear, a relatat duminică „The Wall Street Journal”. Atât Casa Albă, cât şi Kremlinul au refuzat să comenteze aceste informaţii, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„The Wall Street Journal” citează oficiali americani şi aliaţi care au declarat că Jake Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pe probleme de securitate naţională, a purtat în ultimele luni conversaţii confidenţiale cu Iuri Uşakov, consilier la Kremlin, şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, omologul lui Sullivan. Aceste discuţii nu au fost dezvăluite public.

„The Wall Street Journal” a precizat că sursele sale nu au furnizat datele când au avut loc aceste discuţii sau numărul de apeluri, însă puţine contacte la nivel înalt între oficiali americani şi cei ruşi au fost făcute publice în ultimele luni, întrucât Washingtonul a insistat ca orice discuţii privind încetarea războiului din Ucraina să aibă loc între Moscova şi Kiev.

Discuţiile lui Jake Sullivan cu Kremlinul au avut loc în condiţiile în care Occidentul acuză Moscova că îşi intensifică retorica nucleară, cel mai recent exemplu fiind afirmaţiile inistente, dar neprobate ale Moscovei că Ucraina ar avea de gând să folosească o bombă „murdară” (radiologică). Kievul a negat că ar avea un astfel de plan, iar Statele Unite şi alte voci occidentale au spus că Rusia s-ar putea să orchestreze ea însăşi un astfel de atac, ca să-l folosească apoi drept pretext pentru a escalada conflictul. La rândul său, Rusia a acuzat Occidentul că „încurajează provocările”.

Jake Sullivan a venit vineri la Kiev, o vizită neanunţată în prealabil, şi a promis în continuare sprijinul „ferm şi neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina.

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile publicate de WSJ, răspunzând la întrebările legate de această ştire doar cu o declaraţie atribuită purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson: „Oamenii susţin o mulţime de lucruri”, menţionează Reuters.

La rândul său, Kremlinul a refuzat să comenteze luni articolul publicat de „The Wall Street Journal”.

„Nu avem nimic de spus despre articolul publicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În egală măsură, el a refuzat să comenteze şi articolul apărut sâmbătă în „The Washington Post”, potrivit căruia Statele Unite încurajează Ucraina, în discuţii private, să semnaleze că este deschisă la dialog cu Rusia, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus negocierile de pace cât timp Vladimir Putin este la putere.

„Ei bine, nu ştim dacă aşa stau lucrurile sau nu”, a declarat Peskov. El a adăugat că Rusia rămâne „deschisă” la discuţii, dar nu poate negocia cu Ucraina din moment ce Kievul refuză dialogul cu Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.