Conservatorii germani au obţinut o victorie importantă în alegerile regionale din landul Saxonia-Anhalt, în fosta Germanie de Est, un succes al liderului Uniunii Creştin Democrate (CDU) Armin Laschet, un pretendent la succesiunea Angelei Merkel în alegerile legislative prevăzute în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CDU a obţinut aproximativ 37% din voturile exprimate, iar Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) 21% în acest land situat la vest de Berlin, ultimul scrutin înaintea alegerilor de la 26 septembrie, care urmează să marcheze finalul celor 16 ani petrecuţi la Cancelarie de către Merkel.

Dreapta, condusă de către ministrul-preşedinte Reiner Haseloff, îşi îmbunătăţeşte astfel scorul cu şase puncte procentuale, iar extrema dreapta scade uşor faţă de ultimul scrutin.

”Este un rezultat senzaţional. Este o zii bună pentru CDU”, şi-a exprimat bucuria secretarul general al CDU Paul Ziemiak.

”Oamenii au votat împotriva AfD (...). Noi am luptat uniţi şi acesta este totodată un mesaj adresat Berlinului”, apreciază Rainer Haseloff.

Cel mai mare partid din Germania a tremurat în Saxonia-Anhalt unde, în pofida faptului că era creditat cu un avantaj în sondaje, era secondat de AfD. O victorie a extremei drepte - fără precedent în acest scrutin regional - a fost prognosticată într-un sondaj.

Rezultatul ”ne oferă, bineînţeles, un impuls” în vederea alegerilor la nivel naţonal şi ”este de asemenea un succes al lui Armin Laschet", preşedintele CDU din ianuarie, apreciază şeful grupului parlamentar Ralf Brinkhaus.

Nepopular şi contestat inclusiv în tabăra sa, cel care aspiră la succesiunea lui Merkel avea napărat nevoie de un succes pentru a-şi uni trupele şi a consolida poziţia conservatorilor care, după ce au căzut în urma Verzilor - în intenţiile de vot la nivel naţional -. s-au redresat, potrivit unor sondaje.

În pofida faptului că aceste critici la adresa lui Laschet nu vor dispărea, ele vor fi mai puţin zgomotoase, scrie cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Cel mai mare partid german se confruntă cu o criză de încredere, în legătură cu gestionarea de către Guvernul Merkel a celui de-al treilea val al epidemiei covid-19, eşuată în opinia unora, şi cu scandaluri de corupţie a unor deputaţi la contracte de achiziţionare de măşti de protecţie.

CDU a suferit două înfrângeri usturătoare în martie, în alegeri regionale, şi a fost afectat de o aprigă luptă internă, în contextul în care candidatura lui Armin Laschet a fost contestată de către liderul Uniunii Creştin Sociale (CSU) Markus Söder, consideraţi de mulţi mai apt să conducă viitoarea campanie.

Armin Laschet s-a impus, însă nu este prea iubit în ţară.

”Ar fi prematur să spunem că acest candidat Armin Laschet poate răsufla uşurat”, scrie Der Spiegel.

”Princiopalul adversar la nivel nu va fi extrema dreaptă, ci Verzii”, avertizează săptămânalul în ediţia online.

Reiner Haseloff a exclus orice alianţă cu extrema dreaptă, în pofida faptului că unii membri CDU au flirtat cu această idee în ultimii ani.

El conduce de cinci ani o coaliţie fără precedent în ţară - cu Verzii şi Partidul Social Democrat (SPD).

Potrivit acestor rezultate provizorii, el ar urma să rămână la putere, în pofida faptului că SPD a pierdut voturi.

Verzii - în mod tradiţional slabi în fosta Germanie de Est - înregistrează un uşor avans, cu 6,2%, însă nu şi-au ascuns dezamăgirea.

”Noi speram mai mult de la aceste alegeri regionale”, a recunoscut candidata ecologistă la Cancelarie Annalena Baerbock, apreciind, la fel ca SPD, că a plătit preţul unei polarizări a votului între conservatori şi extrema dreaptă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.