Comisia Euroeană (CE) a cerut Poloniei să plătească penalităţi în valoare de aproape 70 de milioane de euro din cauză că nu a pus capăt activităţii Camerei Disciplinare a Curţii Supreme, o instituţie acuzată de subminarea independenţei judecătorilor, declară joi o sursă europeană AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a trimis miecuri o scrisoare autorităţilor poloneze, în care le dă un termen de 45 de zile săplătească această sumă de 69 de milioane de euro, potrivit aceste surse.

”Pot să confirm că scrisoarea a fost trimisă”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al CE, fără să ofere alte detalii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Polona, la sfârşitul lui octombrie, la plata unei amenzi cominatorii zilnice în valoare de un milion de euro pe zi, executorie de la 3 noiembrie 2021.

Această sancţiune financiară are menirea să oblige Varşovia să respecte o hotărâre anterioară a CJUE care o obliga, cu titlu de măsură de urgenţă, să pună imediat capăt activităţii Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze, o instituţie-cheie într-o controversată reformă a sistemului judiciar polonez.

Acest organ este acuzat de către Bruxelles de faptul că aduce atingere magistaţilor, iar CJUE urmează să se pronunţe pe fond în acest litigiu.

Suma cerută acoperăo prmă perioadă, până la 10 ianuarie, care era un termen-limită stabilit pentru ca Varşovia să se conformeze hotărârii CJUE.

În cazul în care Polonia nu plăteşte penalităţile cerute timp de 60 de zile, aceste sume ar putea fi deduse din fonduri europene alocate Poloniei.

Acesta este un scenariu fără precedent, dar care ameninţă deja Polonia în alt dosar, în care aceasta refuză să plătească o amendă de 500.000 de ero pe zi, la care a fost condamnată de către justţia europeană din cauză că refuză să închidă o mină uriaşă de lignit, la Turow.

În acest caz, CE a somat Polonia să plătească o primă sumă de 15 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.