Comisia Europeană (CE) anunţă marţi că a informat Polonia că urmează să reţină din fondurile europene care urmează să-i fie plătite o amendă aplicată din cauza nerespectării unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) - o premieră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a decis să reţină, peste ”zece zile lucrătoare”  penalităţi de întârziere cu privire la neînchiderea unei mine de cărbune, a anunţat un purtător de cuvânt, Balazs Ujvari.

Suma aferentă perioadei 20 septembrie 2021-19 octombrie 2021 este de aproape 15 milioane de euro, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt nu a vrut să precizeze din care fonduri anume se reţine această sumă.

Aceste penalităţi este necesar să fie plătite, în pofida faptului că Varşovia a semant cu Praga, la 3 februarie, un acord cu privire la mina uriaşă de la Turow, situată în apropierea frontierelor Cehiei şi Germaniei, care pune capăt diferendului între state.

”Prin efectuarea compensaţiei, Comisia îşi îndeplneşte obligaţia legală de a recupera sancţiuni financiare impuse de Curtea de Justiţie” a Uniunii Europene, pe care Polonia a refuzat să le plătească, precizează purtătorul de cuvânt.

În mai 2021, CJUE a dispus, printr-o hotărâre de urgenţă, ca Guvernul polonez să închidă Mina Turow, din cauza unor efecte nocive asupra mediului, în aşteptarea unei hotărâri pe fond.

În septembrie, Curtea a hotărât ca Polonia să plătească.o amendă cominatorie de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.