Comisia europeană (CE) denunţă faptul că situaţia statului de drept continuă să se deterioreze în Ungaria, şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa independenţei autorităţii de reglementare a presei şi de folosirea programului-spion Pegasus de către autorităţile ungare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul ungar al Afacerilor Europene Judit Varga a fost audiată de către omologii săi din UE într-o reuniune, în cadrul unei proceduri declanşare împotriva Ungariei în 2018 de către Parlamentul European (PE) cu privire la ”riscul clar al încălcării grave a valorilor europene”.

Aceasta este a patra audiere de acest fel.

”În numele CE, noi nu vedem progrese ci, din contră, există noi deteriorări”, a denun ţat comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders, care a participat la discuţie.

El a citat legea unagră care interzice evocarea în prezenţa minorilor a ”schimbării de sex şi homosexualităţii” şi a denunţat caracterul discriminator faţă de comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

CE este îngrijorată, de asemenea, de ”problema independneţei autorităţii de reglementare a presei”, ai cărei ”toţi membrii” au fost numiţi de către Paritdul Fidesz (la putere) şi care a refuzat să prelungească licenţa de difuzare a postului de radio independent Klubradio, a precizat comisarul belgian într-o conferinţă de presă.

În privinţa alegerilor legislative din aprilie, care au condus la o nouă victorie a liderului naţionalist Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, Didier Reynders a anunţat concluzii preliminare ale OSCE care pun în discuţie ”părtinirea presei sau finanţarea opacă a campaniilor”.

El a evocat, de asemenea, ”probleme în domeniul independenţei justiţiei şi folosirii unui program-spion, ca Pegasus, de către autorităţile ungare”.

”PRESIUNE POLITICĂ”

”Evaluarea noastră este că situaţia nu este bună în Ungaria”, a denunţat vicepreşedinta CE însărcinată cu Valorile şi Transparenţa Vera Jourova.

Ministrul Judit Varga a răspuns că poporul ungar şi-a exprimat prin vot ”susţinearea faţă de politica europeană a Guvernului ungar” şi a denunţat o ”presiune politică” exercitatpă de către Uniunea Europeană (UE).

Ea a justificat blocarea de către ţara sa a adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni UE care prevăd un embargo impus Rusiei, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

”În calitate de ţară encalvizată, este esenţial ca o continuare a aprovizionării şi securităţiienergetice a Ungariei să fie garantate. Aştepttăm, aşadar, mai întâi o nouă propunere, iar apoi vom putea avansa”, a declarat ea.

”Suntem în discuţii cu CE”, a precizat ministrul ungar.

Ungaria depinde de petrolul trimis din Rusia prin oleoductul Drujba.

Budapesta estimează între 15 şi 18 miliarde de euro costul unei opriri a achiziţiilor de petrol rusesc, cu scopul de a-şi justifica cererea de a fi scutită, în proiectul embargoului UE vizând oleoductul Drujba.

În lipsa unor progrese în această săptămână, problema embargoului urmează să fie abordată la summitul european prevăzut la 30-31 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.