Comisia de anchetă parlamentară cu privire la atentatele din martie 2016, la Bruxelles, şi-a încheiat oficial activitatea joi şi a prezentat o serie de recomandări în lupta împotriva terorismului, privind funcţionarea serviciilor de salvare sau practicarea islamului în Belgia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia îndeamnă mai ales la o consolidare a prezenţei ofiţerilor din cadrul serviciilor de informaţii (Siguranţa Statului) sau poliţiei belgiene în ţări considerate ”cruciale” în urmărirea unor jihadişti, precum Turcia, potrivit unui document obţinut de AFP, care sintetizează un raport de 1.000 de pagini.

Raportul, care are la bază mărturiile a 200 de persoane, abordează câteva eşecuri reproşate autorităţilor belgiene în privinţa supravegherii jihadiştilor din celula franco-belgiană care a semănat moartea la Paris (130 de morţi pe 13 noiembrie 2015) şi Bruxelles (11 de morţi pe 22 martie 2016). Aceste atacuri au fost în mare parte pregătite din Belgia.

”Serviciile belgiene au procedat în mod corect în ceea ce priveşte controlul lui Abdeslam la frontieră, la Cambrai (în nordul Franţei), contrar a ceea ce a afirmat comisia de anchetă franceză”, se arată în document.

La 14 noiembrie 2015, Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor care au atacat la Paris, a fost controlat de jandarmi francezi pe autostradă înainte să tracă frontiera belgiană.

El şi transportatorii săi au putut să repornească rapid la drum, iar cele doă ţări vecine şi-au reproşat după aceea reciproc o transmitere defectuoasă de informaţii cu privire la persoane pe numele cărora existau fişe în domeniul securităţii.

Înainte şi în timpul anchetelor cu privire la atentate, ”ştim că informaţia a circulat prea puţin, că anumite persoane deţineau informaţii, că aceste informaţii nu au fost luate în serios, că ele nu au fost prelucrate la timp”, a recunoscut joi, pe postul public RTBF Georges Dallemagne, vicepreşedintele comisiei de anchetă.

”Iată un domeniu în care vor avea loc progrese substanţiale în săptămânile şi lunile următoare”, a dat el asigurări.

Comisia a examinat de asemenea cu lupa practicarea islamului în Belgia.

Raportul recomandă să se renunţe la concesia făcută Arabiei Saudite la Marea Moschee de la Bruxelles şi preconizează ca imamii în exerciţiu să înveţe cel puţin una dintre limbile naţionale ale ţării - olandeză franceză şi germană.

Raportul urma să fie aprobat în unanimitate de deputaţi, reuniţi într-o şedinţă plenară a Camerei (Parlament) joi seara.

În raport se îndeamnă la înfiinţarea unei comisii de supraveghere care să controleze punerea în aplicare a recomandărilor de către Guvern.

La 10 octombrie, premierul Charles Michel a dat asigurări că Guvernul său ”urmăreşte cu atenţie propunerile Comisiei de anchetă”.

Ele urmează să fie analizate ”rapid şi minuţios”, a promis Michel în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.